LOKALNI IZBORI Pogledajte izlaznost do 11 časova

0
19

U Republici Srpskoj i FBiH danas se održavaju lokalni izbori na kojima pravo glasa imaju 3.400.204 registrovana birača.

Predsjednik Opštinske izborne komisije Ljuban Knežević rekao je Srni da je u osnovnoj izbornoj jedinici Novi Grad do 11.00 časova na birališta izašlo 4.082 birača ili 15,79 odsto njih sa pravom glasa.

Knežević je rekao da izborni proces teče bez problema.

Na izvodu iz redovnog biračkog spiska je 26.020 birača.

Za glasanje poštom registrovano je 210 birača, za lično glasanje 74 te za glasanje u odsustvu 14 birača.

U opštini Mrkonjić Grad do 11.00 časova glasalo je 2.921 birača ili 17,14 odsto, izjavio je predsjednik Opštinske izborne komisije /OIK/ Slobodan Rajković.

On je rekao da pravo glas ima 17.561 birač, te da se glasanje odvija 38 redovnih biračkih mjesta, jedno biračko mjestu za glasanje u odsustvu i nepotvrđenim glasačkim listićima, a na terenu je šest mobilnih timova.

U Bileći je do 11.00 časova glasalo 23,9 odsto birača, rečeno je Srni u Opštinskoj izbornoj komisiji /OIK/.

“Izborni proces u Bileći se odvija bez bilo kakvih problema”, dodala je Kaporeva.

Birači u Bileći danas mogu da glasaju na 25 biračkih mjesta, na jednom mjestu u odsustvu i uz pomoć tri mobilna tima, a pravo glasa na lokalnim izborima ima 9.911 birača.

U opštini Kostajnica do 11.00 časova glasao je 951 birač ili 19,07 odsto od 4.985 upisanih u redovni birački spisak, rekao je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije /OIK/ Duško Rodić.

Najveća izlaznost zabilježena je na biračkom mjestu Tavija gdje je glasalo 26,49 odsto, te Mrakodol gdje je na izbore izašlo 26,38 odsto glasača.

Najmanja izlaznost je na biračkom mjestu Pobrđani gdje su glasala samo dva lica.

Rodić je istakao da izborni proces teče bez prekida i većih incidenata.

Na području Kostajnice ima 13 redovnih biračkih mjesta i jedno biračko mjesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, te jedan mobilni tim.

Do 11.00 časova na području opštine Čelinac glasalo je 22,23 odsto od 15.661 upisanih u redovni birački spisak, izjavio je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije /OIK/ Milan Pejanović.

On je istakao da izbori protiču u mirnoj atmosferi i da OIK do sada nije zaprimio nijednu žalbu.

Na području Čelinca ima 26 redovnih biračkih mjesta i jedno biračko mjesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Na biralištima za lokalne izbore u opštini Šamac do 11.00 časova glasalo je 15,35 odsto od ukupnog broja birača, rekla je predsjednik Opštinske izborne komisije Ružica Mokrić.

Najmanja izlaznost bila je u Obudovcu dva – devet odsto, a najveća na biračkom mjestu Lugovi 26 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak u ovoj izbornoj jedinici.

Ona je dodala da je ukupno biračko tijelo 16.139 od kojih je 1.050 birača registrovano za glasanje u inostranstvu, redovnih biračkih mjesta je 26, te jedno za nepotvrđene glasove i odsustvo i tri mobilna tima.

“Što se tiče rada biračkih odbora, uočene su neke sitne nepravilnosti koje se u samom hodu otklanjaju, tako da većih nepravilnosti nemamo”, kaže Mokrićeva, dodajući da izbori protiču mirno, bez gužvi.

U Gacku je do 11.00 časova glasalo 28,5 odsto birača ili 2.241 građana te opštine, rečeno je Srni u Opštinskoj izbornoj komisiji /OIK/.

Procentualno najveća izlaznost bila je na biračkom mjestu “Avtovac jedan” i iznosila je 37,38 osto, a najviše izašlih na biračkom mjestu “Kino sala”, naveli su iz gatačke Opštinske izborne komisije.

U Gacku danas na lokalnim izborima biračko pravo ima 7.974 registrovanih birača koji će moći da glasaju na 17 redovnih biračkih mjesta.

U opštini Petrovac/Drinić do 11.00 časova glasalo je 345 birača na lokalnim izborima ili 29,56 od ukupnog broja registrovanih, rekao je predsjednik Opštinske izborne komisije /OIK/ Bojan Ćulibrk.

Ćulibrk je naveo da je prema poređenjima sa ranijim izborima približno isti procenat izlaznosti.

Pravo glasa ima 1.170 stanovnika.

U opštini Petrovac/Drinić glasa se na dva redovna biračka mjesta, a treće, kao biračko mjesto za glasanje u odsustvu, spojeno je s jednim od dva redovna.

Na lokalnim izborima u Prnjavoru do 11.00 časova glasalo je 5.408 birača ili 13,75 odsto od ukupnog broja registrovanih, i nema prijavljenih neregularnosti, rekla je  predsjednik Gradske izborne komisije /GIK/ Novka Bijelonić Petrović.

Ona je navela da je najveća izlaznost registrovana na biračkom mjestu Pečeneg Ilova gdje je građansku dužnost obavilo 180 glasača.

“Glasanje se na svim biralištima odvija redovno, nema prijavljenih neregularnosti” , rekla je Petrovićeva Srni.

Pravo glasa na lokalnim izborima ima 39.640 građana.

Na području grada Prnjavora za glasanje je predviđeno 38 lokacija sa 60 biračkih mjesta, a 26 lica se izjasnilo za glasanje posredstvom mobilnog tima.

Na glasačkim mjestima Naseobina Lišnja, Potočani i u Osnovnoj školi “Nikola Tesla” u Prnjavoru zbog kašnjenja u otvaranju biće produženo glasanje.

U opštini Kneževo, gdje je registrovano 8.956 birača, do 11.00 časova glasalo je njih 22,10 odsto ili 1.933, rekao je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije /OIK/ Budimir Dukić.

“Glasanje protiče bez problema”, rekao je Dukić.

On je ponovio da su sva biračka mjesta jutros otvorena na vrijeme.

Dukić je naveo da birači u ovoj opštini mogu glasati na 20 biračkih mjesta, te da su angažovana dva mobilna tima.

Do 11.00 časova u opštini Kotor Varoš glasalo je 17,63 odsto biračkog tijela, a izbori protiču u redu, rekao je Srni član Opštinske izborne komisije /OIK/ Srđan Sakan.

Na području ove opštine pravo glasa ima 22.330 lica.

Građani glasaju na 32 redovna biračka mjesta, jednom za glasanje u odsustvu i na nepotvrđenim glasačkim listićima, a na terenu su tri mobilna tima.

U Stanarima je do 11.00 časova glasalo 25,42 odsto birača, odnosno 1.852, rečeno je Srni iz Opštinske izborne komisije /OIK/.

Iz OIK-a kažu da je za lokalne izbore registrovano 7.336 birača koji će svoje izborno pravo ostvariti na 14 redovnih biračkih mjesta i jednom biračkom mjestu za glasanje u odsustvu

Ostavite komentar