Predsjednik Dodik: Za blokadu Doma naroda odgovorni Amerikanci i Britanci; Amerika omogućila da SDA upravlja pravosuđem

0
17

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su za blokadu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH odgovorni Amerikanci i Britanci, koji su stali svojom moći iza lažnog mandata Kristijana Šmita i dali dopuštenje Bošnjacima da rade šta žele.

“Sve ovo vrijeme insistiramo na dosljednoj primjeni i poštovanju Dejtonskog sporazuma i borimo se da se radi u skladu sa Ustavom i taj Majkl Marfi je sve to urušio zbog svojih ličnih interesa“, istakao je Dodik u intervjuu za Srnu.

Upitan da prokomentariše najnovije saopštenje Ambasade SAD u kojem optužuju SDA i bošnjačke delegate da skupljaju jeftine političke poene lažno se predstavljajući kao branioci BiH od fantomske prijetnje, Dodik je odgovorio da SDA kadar sa sumnjivom ratnom biografijom upravlja svim procesima i svim institucijama na zajedničkom nivou, koje su stranci uspostavili za progon neistomišljenika.

“Problem je nastao onda kada se Bakir osilio i kada je kadar SDA počeo samovoljno da postupa bez traženja dozvole od Amerikanaca, zato su se odlučili za svoj propali ‘trojkaški’ projekat“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da je izjava Majkla Marfija da “zakonodavna tijela u demokratijama širom svijeta sve vrijeme raspravljaju o lošim zakonima, čak i neustavnim, a onda glasaju protiv njih” predstavlja još jedno poniženje dejtonske BiH u kojoj je voljom upravo Amerikanaca i uz pomoć američke sile jedan čovjek koji se lažno predstavlja stao iznad Parlamentarne skupštine i počeo da nameće svoja pravila, proglašavajući ih kao zakone.

“Marfi je srušio svaki dogovor sa Bošnjacima, i onemogućio funkcionisanje ustavne BiH i sada je našao da nam zamazuje oči nekim pričama i upozorenjima SDA. To što SDA danas radi i što upravlja pravosuđem je omogućila Amerika i to je ono što će morati Marfi da objašnjava svojim šefovima“, istakao je Dodik.

On je konstatovao da je svaka poruka nekog američkog predstavnika u stvari uputa Sudu BiH kako da rade, i to je Bakir Izetbegović svojim priznanjem javno i objelodanio.

“Bakir objavi da je međunarodna zajednica stala iza montiranog procesa koji su mi napakovali, i digne se Majkl Marfi da svim sredstvima udara na SDA. Može da se pere koliko hoće, ali svi ovdje dobro znaju da je Amerika godinama podržavala tog Bakira, i da je ono što on govori istina“, naglasio je predsjednik Dodik.

On je naveo da je dovoljno pročitati biografiju Sene Uzunović, koja se predstavlja kao sudija, a u stvari je Bakirov kadar, pa da se vidi zašto se ubrzava farsa na sudu i da tu nisu čista posla.

“Ne moramo ništa ni da obrazlažemo, svakom normalnom čovjeku je jasno da ona nije nepristrasna i da u montiranom političkom procesu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora ‘Službenog glasnika” ima zadatak koji mora ispuniti. Mislili su da mogu da ismiju sve zakone i da onemoguće osnovna prava, kao svakom čovjeku, e pa ne mogu. I neće moći. Ovaj proces najbolje razotkriva sistem rada SDA i iz čega crpe legitimitet“, naglasio je predsjednik Dodik.

”Današnji predstavnici bosanskih muslimana i jesu iz SDA samo se drugačije zovu”

Osvrnuvši se na posljednji medijski istup Еlmedina Konakovića u kojem tvrdi da smatra potpuno pogrešnom blokadu Doma naroda i to svih delegata iz Kluba Bošnjaka, među kojima je i Kemal Ademović i njegove stranke Narod i pravda, Dodik je rekao da je, kao što je već i predvidio, “svezani” ministar opet počeo da obećava i Amerikancima i Еvropljanima i da se “vezuje” kako su mu rekli.

“Prosto je nevjerovatno da postoji neko kao što je Dino bez trunke integriteta i karaktera. Kaže ne podržava blokadu, a čovjek iz njegova partije glavni predvodnik. I on to kao ne podržava, jer je za drugačiji pristup. Ja ne znam više koga oni više lažu i prave budalama, pa zar misle da su u ЕU svi nepismeni i ništa ne razumiju? Blokirali su Dom naroda kako bi pokazali da Bošnjaci odlučuju – Ustavni sud je glavna tema, odlazak stranaca je prioritet, gašenje OHR-a je neophodno za opstanak BiH. Sve su to uslovi koje moramo da riješimo, a kojima se muslimani protive. Koga lažu!? Republiku Srpsku sigurno ne. Što se nas tiče, mi smo uradili najveći dio posla koji se tiče evropskog puta i Republika Srpska je bila nosilac svih procesa“, pojasnio je predsjednik Dodik.

On je naveo da su muslimani iskoristili činjenicu da imaju ministra inostranih poslova, ambasadora pri UN-u, te da putem međunarodnih tijela iznose neistine i ruše institucije i to je sve od onoga što je američka “trojka” u okviru Šmitovog projekta uspjela da napravi.

“Pružili smo ruku i rekli da idemo da radimo. Obećali su da će odblokirati sve što je godinama SDA radila, a umjesto toga pokazali su da su gori i od njih i nisu nijedan dogovor ispoštovali. Ako misle da lažu nas, strahovito griješe, davno smo prepoznali tu kasablijsku i čaršijanersku politiku“, poručio je Dodik.

On je rekao da vlast u Republici Srpskoj nema nijedan razlog da vjeruje takvoj strukturi u FBiH. “Pa, njima ne vjeruje više ni vlastiti narod, ako su uopšte i vjerovali šta. Obećali su im promjene i razvoj, a samo su prekopirali sve što SDA radi. Oni nemaju svoju politiku jer su izdanak SDA”, dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ukazao da današnji predstavnici bosanskih muslimana i jesu iz SDA, oni dolaze iz SDA, vode politiku SDA, razmišljaju kao SDA i ruše dejtonsku BiH, jednako kao SDA u želji da stvore unitarnu BiH.

“Oni se samo drugačije zovu, ali jasno je da sve rade u dogovoru i s ciljem da nanesu štetu Republici Srpskoj. Narod i pravda i jeste projekat SDA, kao i te ostale takozvane građanske sarajevske stranke. Nema tamo ni slovo g od građana, ali zato ima mnogo radikalnog islamskog faktora. I mi s njima treba da se kao nešto dogovaramo? Da s njima ima dogovora i rada, mi bismo već bili u ЕU, ali nismo i to zbog takvih veza i načina rada tih struktura. Tačno se zna ko i na koji način radi protiv BiH, ali i čije su aktivnosti potencijalna opasnost za bezbjednost“, istakao je Dodik.

On je rekao da te opasnosti ne dolaze iz Republike Srpske, nego od bosanskih muslimana i da to svi znaju, ali zbog političke korektnosti ćute i drže se već uhodane matrice optuživanja Srba, koji su im uvijek krivi za sve, samo zato što nemaju strah da kažu istinu.

“Ostavljamo uglađenim političarima da se drže te političke korektnosti, a mi ćemo i dalje jasno i glasno da upozoravamo dok neko ne odluči da se ozbiljnije pozabavi tim prijetnjama za koje znamo odakle dolaze. Iz Srpske sigurno ne“, poručio je predsjednik Srpske.

”Ostaviti animozitete po strani, Srpska je iznad svih nas i iznad svega”

Osvrnuvši se na protekle lokalne izbore u Republici Srpskoj i FBiH, te razne izjave o odnosima u vladajućoj kolaiciji i dešavanjima u opozicionim redovima, predsjednik Dodik, koji je i lider SNSD-a, najveće političke partije, koja je ostvarila ubjedljivu pobjedu na proteklim izborima, istakao je da je zajednički zadatak svih u vlasti, ali i opozicije da jačaju Republiku Srpsku i rade što bolje za opštu dobrobit svih stanovnika.

“To je nešto što moraju imati na umu svi oni koji se bavi jeftinim populizmom. Uvijek ću pružiti ruku i podržati ideju koja je dobra za sve ljude, ali nećemo ćutati na podmetanja. Svijet je pred velikim izazovima. Republika Srpska traži svoje mjesto i gleda načine kako da se najbolje pozicionira. Budućnost koja dolazi, govori da samo ujedinjeni možemo napredovati i jačati“, upozorio je Dodik.

On je naglasio da poštuje svakog političara koji ima hrabrosti i želju da vodi patriotsku politiku.

“Moja poruka svima koji vole Republiku Srpsku jeste da ne smiju olako shvatati novonastale prilike. Zadatak svih nas je da obezbijedimo da Republika Srpska jača i da ne dozvolimo da oni koji mrze Srbe provode svoje politike i otimaju naša prava“, ukazao je predsjednik Srpske.

On je naveo da dok politički predstavnici bosanskih muslimana, uz podršku dijela stranaca, smišljaju kako da nanesu štetu Srbima i oslabe Srpsku, glavno pitanje kojim se bave takozvani opozicioni predstavnici u Srpskoj nakon katastrofalnih rezultata jeste ko će da ih predvodi.

“Na izborima su ponudili jedno veliko ništa i to su građani i prepoznali. Smorili su i nas i narod svojim svađama i ličnim frustracijama koje su prenosili i na svoj rad u Narodnoj skupštini Republike Srpske, na ulicu među narod, na međusobne optužbe, uz vidljivi nerad i potpuni izostankom bilo kakve odgovornosti. Oni su protiv svega što postoji, a izgleda najviše sami protiv sebe rade. Opozicija u Srpskoj ne postoji, postoje neke strukture bliske stranom faktoru koje ne mogu da se dogovore ko će da pridobije njihovu naklonost i kako da dođu do pobjede. Politike koje vode su promašene i narod je to glasno rekao“, konstatovao je Dodik, dodavši da je narod umoran od tih njihovih međusobnih prepucavanja, sujeta, spinova i čega sve ne, a nigdje nikakvog rezultata, ni ideje da narod nešto vidi dobro i pametno.

On je ocijenio da nije bitno ko će da predvodi opoziciju u tom strmoglavom padu, jer to neće promijeniti činjenicu da nemaju ni program, ni viziju i da su svakim danom sve dalje od onoga što srpski narod traži.

“Mnogi od njih su pokušali da iskoriste izbore da pokažu da imaju neku podršku naroda, kako bi mogli izaći s nečim pred strance, ali istina je da jedina uloga koju oni mogu da imaju jeste da budu dežurna smetala, bukadžije i obični provokatori. Ništa više i ništa bolje od toga ne znaju i ne mogu“, konstatovao je Dodik.

”Zbog politike Milana Miličevića i sličnih njemu SDS je na aparatima”

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsjednika SDS-a Milana Miličević da u ukupnom broju rezultata, jedine dvije političke partije koje imaju otprilike isti rezultat kakav su imali 2020. su SDS i SNSD, predsjednik Dodik je odgovorio da je SDS zbog politike Milana Miličevića i sličnih na aparatima, te da svaki patriota vidi da to nije politika SDS-a, da su zastranili i da zato svakim danom gube sve više podršku.

“Možda su Draško Stanivuković i Ljubiša Petrović uspjeli da naprave neki rezultat, ali to ne može da prikrije neuspjeh svih opozicionih partija. Izbori su pokazali da su njihove laži providne i da ih niko neće podržati da bi nastavili da ne rade ništa. Opozicone partije koje su u nekim lokalnim zajednicama bile vlast, a sada su otišle na samo dno, to bi trebali da objašnjavaju svojim biračima i da snose odgovornost za takvu katastrofu, a ne da spinuju o tome da im je neko drugi kriv. Banjaluka i Bijeljina, kao i svako mjesto u Republici Srpskoj za nas je jednako važno i mi ćemo analizirati svaku opštinu bez obzira na uspjeh koji smo postigli i ubjedljivu pobjedu“, naglasio je Dodik.

On je ocijenio da svako treba da ostavi po strani svoje animozitete, jer je Republika Srpska obaveza svih nas i zadaci i opozicije i vlasti moraju biti isti.

“Ne može neki stranac da ušeta ovdje i da neki predstavnik opozicije kaže da je to okej. Republika Srpska je iznad svih nas i iznad bilo kakvih ličnih prepucavanja. Neki populisti pokušali su sve što se moglo pokušati i sve je propalo, to im je valjda dovoljna poruka. Valjda je konačno došlo vrijeme da se opozicija prestane šegačiti i da shvati važnost svoje uloge u društvu i u Republici Srpskoj, jer je Srpska iznad svih nas i iznad svega“, zaključio je Dodik.

Ostavite komentar