Advokat predsjednika Republike Srpske: Snažni argumenti za prebacivanje suđenja u Banjaluku

0
89

Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zatražila je da sudski postupak protiv njega i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika RS” Miloša Lukića iz Suda BiH bude prenesen u Osnovni sud u Banjaluci.

Takav prijedlog upućen je juče na adresu Suda BiH u kojem je za sutra zakazano glavno ročište u nastavku suđenja Dodiku i Lukiću.

– Iskoristili smo zakonsku mogućnost da tražimo prenos suđenja sa Suda BiH na pravosuđe u Banjaluci. To možemo da tražimo na osnovu odredbe 27 Zakona o krivičnom postupku BiH. Na adresu suda BiH uputili smo opširan zahtjev sa puno argumenata. Vidjećemo danas šta će Sud BiH odlučiti. Nismo tražili odgađanje ročišta, ali naš prijedlog svakako može uticati na to – kazao je “Glasu” Dodikov advokat Goran Bubić.

U dokumentu koji je otišao prema Sudu BiH naveden je veliki broj argumenata zbog kojih suđenje predsjedniku RS treba da bude preneseno u Banjaluku.

– Mjesto izvršenja radnji koje se inkriminiraju u optužnici nalazi se na području Osnovnog suda u Banjaluci. Takođe, Dodik i Lukić imaju prebivalište na području koje pokriva taj sud. Pored toga, od predloženih šest svjedoka, njih pet ima prebivalište na području banjalučkog suda. Jedan svjedok ima prebivalište u Gradišci, ali je očigledno da je i njemu bliže i jednostavnije doći u sud u Banjaluku nego u Sarajevo – stoji u dokumentu Dodikove odbrane.

Odbrana predsjednika Dodika zatražila je premještanje procesa u Banjaluku i zbog sumnje u objektivnost i nepristrasnost Suda BiH.

– Mediji i javnost u Sarajevu, prenoseći izjave Kristijana Šmita, ambasadora SAD i Velike Britanije, ali i zvaničnika u Sarajevu prejudiciraju krivicu i ozbiljno kontaminiraju ovaj slučaj neprihvatljivim pritiskom na Sud BiH – stoji u prijedlogu odbrane predsjednika RS.

Advokat Goran Bubić Sudu BiH je napisao i da je važan razlog da suđenje bude prebačeno u Banjaluku – javna polemika Dodika i predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

Naime, u prijedlogu odbrane navedeno je i da su u medijima još prije tri godine bili napisi: “Debevec će tužiti Dodika zbog uvrede”, “Dodik je taj koji nezakonito prisluškuje ljude”, “Neka objavi dokaze o korupciji ili slijedi tužba”.

Nakon ovakvih napisa odbrana je zaključila da zbog očigledne netrpeljivosti između Dodika i Debevca suđenje u Sudu BiH ne može nikako biti pravično.

Dodik i Lukić su se na ročištu za izjašnjenje o krivici, koje je održano 16. oktobra u Sudu BiH, izjasnili da ne razumiju optužnicu, pa je sudija za prethodni postupak Jasmina Ćosić Dedović konstatovala da su se oni samim tim izjasnili da nisu krivi. Nakon toga glavno ročište bilo je zakazano za 21. novembar, ali je ono otkazano na zahtjev odbrane predsjednika Republike Srpske, odnosno zbog obaveza koje je Dodik preuzeo prije nego što je taj glavni pretres bio zakazan.

Ostavite komentar