“Alumina”: Godinu dana traje borba sa virusom korona

0
1238

Godinu dana traje borba sa virusom korona. Pandemija je potpuno promijenila životne navike građana, zatvorila mnoge granice, putovanja su redukovana ili potpuno prekinuta, druženja svedena na minimum, maske su postale svakodnevnica, a zagrljaji sa prijateljima ili poznanicima daleka prošlost.

Kompanija „Alumina“ takođe se našla na vjetrometini ove svjetske pošasti. Shvatajući ozbiljnost situacije, kao i probleme koje i na globalnom niovu izaziva virus korona, menadžment kompanije je, sredinom marta prošle godine, na sjednici proširenog kolegija, preduzeo mjere i aktivnosti u cilju funkcionisanja proizvodnog procesa i nastavka rada fabrike, zaštite zadravlja zaposlenih, donoseći set mjera, kojima su definisane instrukcije i uputstva o hitnom postupanju u novonastaloj situaciji.

U tom smislu preduzeto je, osim redovnih, i niz dopunskih mjera da se očuva proizvodni proces i zdravstveno stanje radnika, uz sagledavanje posljedica koje bi virus korona mogao prouzrokovati, saopšteno je iz Alumine.

U kompaniji je odmah pojačana lična i kolektivna zaštita, obezbjeđena upotreba zaštitnih maski, rukavica, u svim dijelovima procesa rada pojačane higijenske mjere, organizovane redovne aktivnosti na dezinfekciji radnih prostorija, objekata i sredstava rada u fabrici, te uspostavljen termovizijski uređaj za mjerenje temperature.

„Alumina“ je pojavom virusa korona pokazala i izvrsnu poslovnu fleksibilnost, jer je, u cilju zaštite zdravlja radnika, u sopstvenoj režiji počela da šije višekratne zaštitne maske(urađeno oko 2.500 komada) radi preventivne zaštite zaposlenih od prenošenja i širenja virusa. Takođe, u fabričkoj laboratoriji pripremaju se i određene količine rastvora odgovarajuće koncentracije etanola koji se koristi kao sredstvo za dezinfekciju (više od 2.000 litara).

Opšta je ocjena, da je „Alumina“, kao stabilan kolektiv u poslovnom smislu, organizovano dočekala ono što niko nije očekivao – koronavirus iliti Kovid 19 Samo stabilnije kompanije, koje imaju jasnu poslovnu strategiju, ne može da iznenadi ni ono što niko nije ni pomislio da će mnoge firme biti zatvorene, a radnici prinudno upućeni kućama.

„Alumina“ je, upravo osiguranom startegijom, koja je definisana u menadžmentu i upravnoj strukturi fabrike, možemo reći uspješno se (iz)borila sa epidemijom koja je, zacijelo, ostavila razorne posljedice na svjetsku ekonomiju i privredu.

Dabome, pandemijska kriza ostavila je negativne efekte i na poslovne rezultate „Alumine“, ali, uprkos svim izazovima i teškoćama kroz koje je fabrika prolazila u proteklih godinu dana, kompanija je uspjela da sačuva svoja tržišta, štaviše proširi svoju prodajnu mrežu sa novim kupcima i da pritom obogati proizvodni portfolio sa pet novih proizvoda.

To je još jedan dokaz da se „Alumina“ u svakoj situaciji prvenstveno oslanja na svoj poslovni koncept, pronalazeći vlastita rješenja, što je i čini velikom kompanijom.

Cijelo ovo vrijeme posebna je uloga i doprinos radnika ove fabrike, onih neposrednih izvršilaca, koji svakodnevno, na svojim radnim mjestima predano izvršavaju svoje radne zadatke. Sigurno da je ovo prilika da se svima njima upute riječi zahvalnosti ne samo zbog odnosa prema poslu, nego i na ispoljenoj disciplini i pridržavanju mjera zaštite.

(Bilten kompanije „Alumina“)

Ostavite komentar