Ambasada Rusije u BiH: Njemačka posredstvom Šmita zaoštrava krizu u BiH, a ne Rusija

0
65

Nakon što se ministar odbrane Njemačke Boris Pistorius sastao sa ministrom odbrane u Savjetu ministara Zukanom Helezom, na kojem je bilo govora i o ruskom uticaju u BiH, najavljena je “podrška naporima, kako bi se spriječilo da Rusija dovede do dodatne krize”.

Saopštenje ruske Ambasade u BiH prenosimo u cijelosti:

“Obratili smo pažnju na saopštenja u medijima s informacijom da je ministar odbrane Njemačke Boris Pistorius tokom boravka u Sarajevu najavio “podršku naporima kako bi se spriječilo da Rusija dovede do dodatne krize”.

Naglašavamo da nije Rusija, već Njemačka je upravo ta koja zaoštrava unutrašnju političku krizu u BiH, prvenstveno posredstvom figure nelegitimnog Visokog predstavnika. Ukoliko bi Njemačka poštovala međunarodno pravo, a ne djelovala rukovodeći se ozloglašenim “pravilima na kojima se temelji svijet”, onda bi učinila sve što je mogla da njen predstavnik, kako slijedi iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, dobije odobrenje Savjeta bezbjednosti UN-a.

Njemačka destabilizuje Balkan podržavajući tzv. samoproglašeno Kosovo kršeći Rezoluciju 1244 SB UN-a. I najzad, Njemačka destabilizuje Evropu beskrupulozno podržavajući neonacistički režim u Kijevu, koji se ukaljao neljudskim zločinima nad civilima, ne štedeći čak ni svoje sunarodnike.

Što se tiče Rusije, ona, kao jedan od garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, zalaže se za razvoj dijaloga u Bosni i Hercegovini, razradu konsenzusnih dogovora, kao i za jačanje svestranih veza sa prijateljskim narodima Bosne i Hercegovine”.

Ostavite komentar