Amerika bi mogla da proizvodi ruske vakcine

0
172

Američke farmaceutske kompanije pregovaraju o mogućnosti proizvodnje ruske vakcine protiv virusa korona “sputnjik ve” za izvoz u treće zemlje, izjavio je šef Američke privredne komore u Rusiji Aleksis Rodzjanko.

On kaže da su se predstavnici Američke privredne komore u Rusiji juče sastali sa predstavnikom Ruskog fonda za direktne investicije, čiji veliki projekat “sputnjik ve” sve više dobija međunarodno priznanje.

“Postoji čak i takav momenat da se nadaju da će početi proizvodnju u zemlji koja ne priznaje `sputnjik ve`, ali za izvoz u treće zemlje”, rekao je Rodzjanko za “Sputnjik” na marginama Istočnog ekonomskog foruma koji se održava u Vladivostoku.

“Sputnjik ve” je vakcina zasnovana na platformi humanih adenovirusnih vektora koji je razvio Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja”.

Danas je “sputnjik ve” registrovan u 70 zemalja, a ukupan broj stanovnika u zemljama koje su odobrile ovu vakcinu je četiri milijarde ljudi, što je više od 50 odsto svjetske populacije.

(Srna/B.M)

 

Ostavite komentar