Amerikanci tvrde, Rusi negiraju: “Vagner” (ne)će ubiti predsjednika Čada

0
135

Poslednjih nedelja i meseci u Čadu se odvija prava drama. Ova velika zemlja, veća od Velike Britanije, Nemačke i Francuske zajedno, broji 17 miliona ljudi i graniči se sa Libijom, Centralnoafričkom Republikom i Sudanom, sa tri zemlje u kojima je, navodno prisutna ruska paravojna jedinica „Vagner”, koju predvodi saveznik Vladimira Putina Jevgenij Prigožin.

Pre nekoliko nedelja „Volstrit džornal” je izvestio da su Sjedinjene Države dostavile čadskoj vladi obaveštajne podatke koji sugerišu da bi „Vagner” želeo da destabilizuje zemlju i da je moguće da ubije njenog predsednika Mahamata Idrisu Debija. Valjda nije to dovoljno odjeknulo u svetskoj javnosti pa to isto sada ponavlja i „Njujork tajms”.

Mnoge od ovih američkih akcija podsećaju na deljenje obaveštajnih podataka sa Kijevom o predstojećoj ruskoj invaziji početkom prošle godine, koja je, nakon što se napad zaista dogodio uprkos neverici čak i Ukrajine, podigla rejting američkih tajnih službi koje su već bile izgubile veliki deo ugleda nakon lažnih tvrdnji koje su dovele do napada na Irak pre 20 godina.

Sjedinjene Države imaju novi stil ponašanja na crnom kontinentu. One sve češće javno upozoravaju na ruske zlonamerne planove na terenu, dele obaveštajne podatke svojih navodno veoma sposobnih tajnih službi, dok Rusija pokušava, i uspeva, da poveća svoj uticaj u Africi, posebno na račun Francuske, koristeći antikolonijalnu retoriku.

Predsednik Čada je Mahamat Idris Debi, koji je na čelo zemlje došao 2021. godine kao sin ubijenog diktatora. Otac sadašnjeg predsednika Idris Debi je bio predsednik 30 godina, a otišao je da predvodi svoje jedinice vojske u borbi protiv pobunjenika, pa je na kraju poginuo na bojnom polju krajem aprila 2021. godine, o čemu se tada izveštavalo.

Pitanje je koliko vlada Čada veruje američkim obaveštajnim podacima da su ruske trupe spremne da ubiju njihovog predsednika kao i još nekoliko članova vlade, ali neki afrički lideri anonimno su rekli da ih je ozbiljno shvatila.

Rusija je odbacila optužbe da planira ubistvo predsednika. Moskva je saopštila da je Mahamat Idris Debi pozvan na drugi rusko-afrički samit, čiji će domaćin u julu biti Vladimir Putin.

Analizirajući najnoviji razvoj geopolitičke igre na rudama bogatom, ali politički i bezbednosno haotičnom kontinentu, američki dnevnik je ocenio da „žešći američki pristup” u Africi ima za cilj da nadoknadi povlačenje Pariza i francuski gubitak moći u bivšoj koloniji. Francusko vojno povlačenje iskorišćavaju Rusi, čiji su plaćenici u zemljama Sahela, tvrdi se, najmanje pet godina. Ovoga puta SAD su odlučne da blokiraju dalje širenje ruskog uticaja u tom delu Afrike. Čad je, izgleda, tačka preko koje Vašington neće lako preći.

Neimenovani američki zvaničnik, koji je, kako navodi njujorški list, tražio da ostane anoniman jer je u pitanju nacionalna bezbednost, rekao je da zavera za atentat na predsednika Čada predstavlja „novo poglavlje” u aktivnostima Vagner grupe u Africi, jer pokazuje da je vođa Vagnera Jevgenij Prigožin sada spreman da likvidira one koji mu stoje na putu.

Dosad je Vagner u nekoliko država na kontinentu poslao svoje paravojne snage, u zamenu za novac ili resurse, kako bi pomogao tamošnjim vladama da se bore protiv terorista. Ali vagnerovci su optuženi i za ratne zločine. Amerika želi da spreči širenje te paravojske, pa je rešila da obznani navodno ključne obaveštajne podatke Čadu.

„Gde god je bio prisutan Vagner, neminovno su usledile loše stvari”, rekao je državni sekretar Entoni Blinken u poseti Nigeru, piše „Njujork tajms”.

Administracija Džoa Bajdena najavljuje i velika ulaganja na kontinent, koja bi se mogla pokazati popularnijom od sukoba velikih sila za uticaj u Africi, što mnoge analitičare i afričke lidere podseća na Hladni rat.

Prema izveštaju iz više izvora, Rusija je godinama najveći snabdevač afričkog kontinenta oružjem.

U sudiji Instituta za mir u Stokholmu, 2020. i 2021. godine tvrdi se da 45 odsto velikog naoružanja stiglo je u Afriku iz Rusije. Čak 22 afričke zemlje odbile su da osude rusku agresiju na Ukrajinu u proteklih godinu dana, što govori u prilog vezama sa Rusijom.

„Igranka” u Africi se rasplamsala. Neke afričke države odbijaju da se priklone SAD, Francuskoj, ali i Rusiji ili Kini, koje su takođe znatno povećale svoj uticaj na kontinentu. S druge strane, Rusija takođe kaže da želi da pruži veću pomoć afričkim vladama u borbi protiv terorizma. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, tokom posete Maliju, rekao je da je iz tog razloga spreman da pošalje trupe u Gvineju, Burkinu Faso i Čad. U trci protiv američkih zvaničnika koji posećuju afričke zemlje, Lavrov je ove godine putovao u sedam država Afrike.

U slučaju Čada, takođe se čini da neki članovi Debijevog najužeg kruga počinju da naginju Rusiji. „Njujork tajms” prenosi reči visokog čadskog zvaničnika, koji je anonimno rekao da je Debijev polubrat Seid, bivši šef državne energetske kompanije, posetio Moskvu tri puta u proteklih godinu dana a jednom je sreo i Prigožina, šefa Vagnera,

(politika.rs)

Ostavite komentar