Anđelković: Amerika i NATO stalnim miješanjem ugrožavaju Dejton i suverenitet BiH

0
67

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da su predstojeće posjete pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejmsa O`Brajena i zamjenika generalnog sekretara NATO Mirče Džoane BiH suštinski u funkciji rušenja Dejtonskog sporazuma.

Komentarišući najave da O`Brajen i Džoana sutra dolaze u Sarajevo kako bi podržali suverenitet i teritorijalni integritet BiH, Anđelković je za Srnu rekao da bi njih dvojica, ukoliko stvarno dolaze sa tom namjerom, morali da kažu ko to ugrožava.

– Јasno je da SAD i vodeće zapadne sile koje su u NATO ugrožavaju suverenitet BiH stalnim mešanjem. Oni ugrožavaju stabilnost i Dejtonski sporazum tako što nameću centralizaciju, odnosno podržavaju sarajevske krugove u njihovim hegemonostičkim nastojanjima – ocijenio je Anđelković.

Prema njegovim riječima, ako NATO stvarno želi da podrži BiH, trebalo bi da se obrati svojim članicama i od njih principijelno zatraži da se ne miješaju u unutrašnju politiku BiH i da ne ruše njen ustavni poredak.

On je istakao da adresa za tu vrstu primjedbi nije Republika Srpska, već su to krugovi u Sarajevu koji nastavljaju da vode ratnohuškačku politiku iz devedesetih godina prošlog vijeka i njihovi zapadni mentori.

– Ti isti zapadni mentori su u NATO-u, a nerelano je da organizacija koja ih okuplja sama sebe osuđuje. Ovo je nastavak laži i prevare gdje se osuđuje Republika Srpska, koja je u stvari žrtva onih koji su rušioci BiH – rekao je Anđelković.

O`Brajen u BiH stiže sutra i ostaće do subote, 3. februara, a Stejt department najavljuje da će se tokom posjete sastati sa visokorangiranim zvaničnicima vlasti na nivou BiH, kao i sa Kristijanom Šmitom.

I DŽoana u Sarajevo dolazi sutra, a tokom dvodnevne posjete razgovaraće sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto i članovima Kolegijuma Parlamentarne skupštine BiH.

DŽoana i ambasadori zemalja NATO u BiH sastaće se sa komandantom Glavnog štaba NATO-a u Sarajevu generalom Pamelom Mekgahom, dolazećim komandantom Eufora u BiH general-majorom Laslom Šticom, Kristijanom Šmitom i predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

Ostavite komentar