Anđelković: Neće proći američki zahtjev da EU uvede sankcije Dodiku

0
147

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je za Srnu da će otpor EU američkom nametanju sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku biti veliki i naveo da u Uniji u velikoj mjeri ne dijele stavove onih koji traže sankcije.

“Ta laž o tome da Republika Srpska podriva Dejton, odnosno da Dodik pravi probleme, ukorenjena je na Zapadu, jer Zapad mora sebe da štiti. Oni zapravo ruše Dejton, a ne smeju to da priznaju, pa prebacuju na drugoga”, rekao je Anđelković.

Prema njegovim riječima, iako je ta laž široko ukorijenjena od vodećih evropskih zemalja do Amerike, s druge strane postoje zemlje koje imaju drugačiji stav kao što su Mađarska, a tu su i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i neki drugi političari, koji se neće lako saglasiti sa politikom nametanja sankcija Dodiku.

“S druge strane, neki od njih poput mađarskog premijera Viktora Orbana znaju da i oni sutra mogu da budu na tapetu. Ako danas prihvate da zbog laži žrtvuju Dodika, sutra će se i oni naći na udaru tih evroatlantskih centara moći koji ne trpe suverenističke i tradicionalne vrednosti”, ukazao je Anđelković.

On smatra da će posebno Orbanov otpor takvoj politici biti veliki, tako da se u dogledno vrijeme neće desiti to što američki i neki evropski “jastrebovi” zahtijevaju.

Američki senator DŽejn Šahin, koja je u oktobru posjetila BiH, smatra da SAD treba da nastave sa podsticanjem zemalja EU da sankcionišu Dodika. “Oni oklijevaju da to učine. Mislim da i oni moraju da ga kazne, i to strogo”, rekla je za “Glas Amerike” Šahinova, član Spoljnopolitičkog odbora Senata i predsjedavajuća Pododbora za Evropu i regionalnu bezbjednosnu saradnju.

 

Ostavite komentar