Aulić: Preko montiranih procesa Dodiku i Lukiću lomi se kičma Republici Srpskoj

0
62

Uopšte nije slučajno to što Sud BiH postavlja bošnjačke ratne i vojne sudije za presuditelje i dželate u montiranim procesima protiv predsjednika Republike Srpske i direktora Službenog glasnika, rekao je politikolog Saša Aulić, u kolumni za Glas Srpske.

– Kreatori ove pravosudne inkvizicije to rade vrlo svjesno. Njihova namjera nije samo da Milorada Dodika i Miloša Lukića osude, već da se kroz sam proces na koljena bace i simbolički ponize Republika Srpska i njene institucije. Zato ovi procesi predstavljaju nastavak rata protiv Srpske drugim sredstvima, sa ciljem njenog ritualnog političkog obezglavljivanja. I to ne samo trenutnog, već i dugoročnog. Da više nikada i nikome u Srpskoj ne padne na pamet da se suprotstavi volji sarajevske političke čaršije i njihovih mentora sa zapada – istakao je Aulić.

Zbog toga , kaže i ne čudi demonstracija pravnog nasilja, ostrašćenosti, bahatosti i arogancije kako od kadija koje Dodika i Lukića tuže, tako i od kadija koje im sude.

– Cilj je da se slika lidera Republike Srpske na optuženičkoj klupi, naspram kojeg nadobudno sjedi bošnjačka ratna i vojna sutkinja, što dublje ureže u kolektivnu svijest Srba i Republike Srpske. Da idući put kada dođu, a doći će po našu imovinu, policiju, prosvjetu, ime, tradiciju i dostojanstvo, ipak dva puta razmislimo prije nego što im se suprotstavimo. Da dugoročno i u korijenu zatru svaku misao o bilo kakvom otporu daljem razvlašćivanju Republike Srpske – navodi Aulić.

Zato, kaže, ako im danas ne postavimo granicu, sutra već može biti kasno.

– Ne samo zbog Milorada Dodika i Miloša Lukića, već prvenstveno zbog onoga što oni predstavljaju, a predstavljaju institucije Republike Srpske. Bošnjački političari, mediji, intelektualci i građani su jedinstveni u podršci ovoj pravosudnoj inkviziciji protiv predsjednika Srpske i direktora Službenog glasnika. Ne slučajno, već zato što znaju da to nije obračun sa pojedincima, već sa institucijama njima mrske Republike Srpske – istakao je Aulić.

Iz istog razloga, kaže “dužni smo da budemo jednodušni u njihovoj odbrani, bez obzira na političku ili partijsku pripadnost”.

– Dodiku i Lukiću sudi se formalno, dok se suštinski preko ovog montiranog procesa lomi kičma Republici Srpskoj. Danas su na optuženičkoj klupi njih dvojica, sutra može biti bilo koji Srbin ili zvaničnik Srpske kojeg Sarajevo i stranci označe kao nepodobnog i neposlušnog. Ako se na ovaj način obračunavaju sa liderom iza kojeg stoji preko 300 hiljada glasova, sutra bi se obračunali i sa bilo kim drugim. Ovaj slučaj sa pravom i pravdom ima veze taman koliko i Kristijan Šmit sa pozicijom visokog predstavnika – rekao je Aulić.

Ovo je navodi on, odsudna bitka za očuvanje institucija u okviru rata za uništenje Republike Srpske.

– Ovo je političko disciplinovanje i obespravljivanje cijelog jednog naroda, kroz brutalno rušenje njegove demokratski izražene izborne volje. Granica (još uvijek) postoji, ali na korak su od njenog prelaska – kaže Aulić.

Ostavite komentar