Australija ima novog šampiona, Siner velikim preokretom do prve grend slem titule!

0
77

Italijan Janik Siner naslijedio je najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića na australijskom tronu i osvojio prvu grend slem titulu u karijeri.

Do nje je došao na spektakularan način, velikim preokretom. Rus Danil Medvedev poveo je 2:0 u setovima ali potom izgubio tri seta i propustio priliku da osvoji drugu najveću titulu, nakon one na US Openu 2021. godine.

Rezultat je na kraju bio 3:2 za Sinera, po setovima 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3.

Meč je trajao tri sata i 44 minuta. Ovo je bio deseti međusobni duel ruskog i italijanskog tenisera, a četvrti trijumf Sinera.

Italijan je trijumfom u Melburnu stigao do 11. titule u karijeri, a prvog grend slem trofeja u karijeri.

Postao je najmlađi šampion Melburna još od Novaka Đokovića 2008. godine, a Medvedevu se ponovila noćna mora iz finala 2022. kada je takođe posle 2-0 u setovima ostao praznih šaka.

Nije djelovalo da će biti tako, naročito ne poslije dva stegnuta, veoma loša seta Italijana, piše Glas Srpske.

Da li zbog toga što ga je sputala trema na početku ili nekih drugih razloga, djelovao je tada neprepoznatljivo, ali kako je kazaljka na satu odmicala dalje, pronalazio je sebe i tu šampionsku igru. Medvedev je gubio snagu i na kraju položio oružje.

U početnom setu Rus je iskoristio drugu brejk loptu u trećem gemu. Do kraja seta, Siner je na servis protivnika osvojio svega dva poena, a Danil je u devetom gemu iskoristio treću set loptu da poslije 36 minuta stigne do vođstva, 6:3.

Siner je bio u podređenom položaju, Medvedev je uz dva brejka došao do lakih 5:1 i činilo se da će odmah u narednom gemu stići do seta. Tek tada je Siner stigao do prvih prilika u meču za brejk i iskoristio je drugu sa smanji na 2:5, a potom je stigao do 3:5. I imao je šansu da iskomplikuje set, imao je brejk loptu u tom devetom gemu, ali Medvedev se izvukao, iskoristio drugu set loptu za novih 6:3.

Nije bilo brejka u prvoj polovini trećeg seta. Nekako se Siner stabilizovao na servisu, došao je do 3:2, ali ni Danil nije popuštao, 3:3.

Siner je počeo bolje da servira, stigao bez izgubljenog poena do 4:3, ali je i Medvedev uzvratio na isti način. Međutim, u finišu seta, Rus je konačno popustio. U tom desetom gemu Siner je napao, držao je loptu u igri, a Rus griješio i tako je Italijan došao do brejka na kraju za 6:4.

Djelovalo je tada da Siner pojačava, a Rus usporava, kao da je tih 20,5 sati na terenu do finala konačno počelo da se primjećuje u igri svjetskog broja tri.

Siner je počeo da diktira ritam u poenima, da dobija sve češće i te duge razmjene, a na servisu je bio sigurniji. Nije Janik iskoristio brejk loptu u četvrtom gemu, Danil je stigao do 2:2. Medvedev u čitavom trećem setu nije imao priliku za brejk, konačano je do nje došao u sedmom gemu četvrtog seta, ali Siner se sjajno odbranio i poveo sa 4:3.

Nekako je Medvedev uspio da izdrži nalet Sinera u narednom gemu i stigne do 4:4. I kao u prethodnom setu, Janik opet pojačava na kraju, koristi u desetom gemu set prvu loptu za novih 6:4 i izjednačenje na 2-2 u finalu.

Već tada je bilo jasno da je momentum na njegovoj strani. U prvom gemu seta odluke odigrali su poen sa 39 udaraca, dobio ga je Italijan, kao i taj početni gem. Uspio je Medvedev da izjednači, ali je Siner opet bio siguran, dobio treći gem “s nulom” za 2:1, ali ni Medvedev se nije dao, 2:2.

Naišao je Medvedev na problem, nikako nije uspijevao da probije zid koji je Siner postavio na drugoj strani, sve je uspijevao da vrati i stigne do 3:2. I onda strašan naredni gem u kojem je iskoristio drugu brejk loptu za 4:2 i time je prelomio meč.

Lagano je dobio naredni gem, potom je Medvedev smanjio na 5:3, ali nije mogao više. Italijan je u narednom gemu odservirao za veliki trijumf i mjesto u istoriji.

Ostavite komentar