Veliki Bajdenov preokret u Džordžiji

Aktuelni predsjednik Donald Tramp u posljednjim trenucima je ispustio vodstvo u državi Džordžiji koja nosi velikih 16 elektorskih bodova. Brojanje glasova još traje, a Džo Bajden sada ima skoro 1.000 glasova više od Trampa.
0
461

U Džordžiji je od početka brojanja glasova vodio Donald Tramp, ali je razlika iz sata u sat bila sve manja i Bajden trenutno ima 917 glasova više.

Bajden je preuzeo vodstvo i sada je na samo korak od osvanja novih 16 elektorskih glasova, što znači da je na pragu da postane novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Klix.

Bajdenovo vodstvo i izvjesna pobjeda u Džordžiji je utoliko važnija jer je ta država tradicionalno republikanska. Na izborima 2016. Tramp je tu osvojio sve elektore. Ipak ove godine je posustao. Posljednji demokrata koji je osvojio predsjedničke izbore u Džordžiji bio je Bil Klinton 1992. godine.

Nakon toga svi demokratski kandidati su redovno gubili u Džordžiji, pa čak i Klinton 1996. godine, a sada je izvjesno da je Džo Bajden na putu da nakon 28 godina kao demokrata pobijedi u toj državi.

Pored Džordžije, u “igri” su još Pensilvanija, Nevada i Arizona.

U Pensilvaniji i dalje vodi Donald Tramp, ali za samo 18.229 glasova i to sa stalnom tendencijom smanjenja te razlike u korist Bajdena. Pensilvanija nosi 20 elektora.

U Nevadi Džo Bajden vodi za 12.000 glasova i blizu je pobjede i u toj državi.

Arizonu mnogi mediji ne smatraju “plavom”, odnosno smatraju da je Džo Bajden još nije osvojio. Demokratski kandidat je trenutno u toj državi u prednosti od oko 50.000 glasova.

Ostavite komentar