Banjac: EU svjesna da Šmit ne treba BiH, sudski proces protiv Dodika

0
104

Poslanik Narodne partije Srpske /NPS/ u Narodnoj skupštini Darko Banjac izjavio je da su EU i većina njenih predstavnika svjesni da je nedopustivo da BiH kao pretendent na članstvo u toj zajednici i dalje ima nelegalno izabranog stranca koji može da interveniše u zakonodavstvo.

“Svjesni su da Kristijan Šmit nije zakonito imenovan u organima UN i u skladu sa odredbama Dejtonskog sporazuma. To je jasno i ne može se braniti. I šef Delegacije EU u BiH Johan Satler je, prema nekim informacijama, svjestan toga svega, a to znaju i svi ambasadori. Dakle, pravo i međunarodni akti su na našoj strani”, rekao je Banjac Srni.

On je istakao da je više nego jasno da je sudski proces protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika na nivou BiH zapravo montirani politički progon.

“Tužioci i sudije koji su na to pristali grubo su prekršili Ustav BiH i Dejton, što je teško krivično djelo koje se odnosi na podrivanje ustavnog uređenja jedne zemlje. To bi u narednom periodu trebalo da bude predmet različitih krivičnih procesa i dokazivanja, jer oni u ovom slučaju sude po aktu koji nije mogao biti nametnut”, rekao je Banjac.

On je izrazio očekivanje da će biti prekinuta ova lakrdija u vezi sa zapadno podržanim procesom protiv Dodika.

“Takođe, mi bismo trebali da podnesemo krivične prijave protiv svih ljudi koji su učestvovali u navedenom procesu jer su izvršili krivično djelo”, rekao je Banjac.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je juče da se šef Delegacije EU u BiH Johan Satler u razgovoru s njim saglasio da je nedopustivo da zemlja koja je na putu da bude članica EU ima neizabranog stranca koji može da interveniše u zakonodavstvo i da većina zemalja EU u suštini to ne podržava.

Iz Delegacije EU u BiH su danas saopštili da su opsežna međunarodna supervizija i upotreba izvršnih ovlaštenja nespojivi sa članstvom u EU.

Ostavite komentar