“Bema” i Umičević na prestižnom Sajmu: Potrebno više ulaganja u obućarsku industriju RS

0
128

Delegacija Tvornice obuće “Bema” Banjaluka, predvođena tehničkim direktorom Marinkom Umičevićem, predstavila se na tradicionalnom Sajmu mašina, opreme i novih tehnologija koji je prošle sedmice održan u Milanu.

Sajam je ove godine organizovan na dva paviljona, što je nešto skromnije nego ranijih godina, dok prošle godine ovaj tradicionalni sajam nije bio ni održan zbog pandemije korona virusa.

Umičević je u izjavi za banjaluka.net rekao da su sajmovi prilika da se sretne sa starim prijateljima.

“Moram da kažem da je „Bema“ priznata i poznata u Evropi, a bilo je upita i po pitanju Melanije.

Međutim, zabrinut sam, tehnološki jako zaostajemo. Oprema industrije obuće je otišla jako daleko prema robotizaciji. Mašine maltene same rade, jako malo radnika ima u novoj tehnologiji. Bojim se da industrija obuće gubi korak , mi to ne možemo da pratimo”, rekao je Umičević. On je dodao da nažalost, Ministartsvo privrede i preduzetništva RS izdvaja relativno mala sredstva, ali je pohvalio da su dolaskom ministra Vjekoslava Petričevića počela da se namjenski izdvajaju sredstva za mašine i opremu.

Ipak, Umičević smatra da je to sve jako malo, jer ako se želi zadržati sadašnji trend izvoza industrije obuće mora se sa Vladom RS napraviti strateški plan gdje bi sa minimalnim kamatnim stopama i grejs periodom, kako je rekao, došli do mogućnosti da ulože u opremu, a da Tvornica obuće „Bema“ napravi veći iskorak u domaćoj proizvodnji i da ponudi svoj gotov proizvod na evropskom tržištu, što svakako zna i može.

“Sa ovom tehnologijom koju trenutno imamo možemo preživljavati još par godina, a onda jednostavno nećemo moći. Lično smatram da u industriji obuće ima hljeba ako dođemo bar do 20-30 odsto domaće proizvodnje”, rekao je Umičević. Dodao je da je iznenađen disciplinom Italijana, nošenje maski je obavezno svugdje, u metrou, u restoranu, šoping centrima i svi nose maske. Takođe, dodao je da nema ulaza u restorane bez dokaza o vakcinaciji, kao ni u šoping centru, dok se i na Sajam nije moglo ući bez dokaza o vakcinaciji.

Najavio je da će pokušati sledeće godine u Banjaluci napraviti sajam opreme i obuće, odnosno da pokušaju zajedno sa kolegama iz tekstilne industrije napravimo nedjelju mode u Banjaluci jer apsolutno imaju šta da pokažu.

“Ovim putem pozivam kolege iz tekstilne industrije, te modne agencije da se jave u “Bemu” da pokušamo zajedno napraviti nedjelju mode u Banjaluci na proljeće, za koju smatram da bi bila jedna manifestacija od značaja za region i da pokušamo da to bude tradicionalno. Banjaluka to zaslužuje”, poručio je Umičević i ovim po ko zna koji put dokazao da uvijek ima ideju više i da uvijek razmišlja korak unaprijed, i u korist radnika, kompanija, odnosno u korist daljeg razvoja domaće privrede, a posebno domaćih proizvoda.

N.Sp.

Ostavite komentar