BEZBJEDNOSNI IZVORI TVRDE: U BiH djeluje oko 700 obavještajaca iz islamskih zemalja

0
111

U Bosni i Hercegovini je aktivno oko 700 obavještajaca iz nekoliko obavještajnih službi islamskih zemalja, ponajviše iz Irana, pri čemu ta država već godinama unazad u BiH pravi jedno od svojih najmoćnijih obavještajnih uporišta u Evropi, otkrivaju dobro upućeni izvori iz bezbjednosnih struktura BiH.

Naime, iz povjerljivih dokumenata bezbjednosnih službi u BiH, vidljivo je da su u posljednje vrijeme znatno pojačane aktivnosti iranskih obavještajnih službi u BiH, i to prije svega u Sarajevu, gdje imaju najveću snagu i gdje su prisutni i u sferama kulture, bezbjednosti, te u vojnim strukturama. To pokazuju i potvrđene informacije prema kojima je BiH već nekoliko puta u posljednjih par godina posjetio prvi obavještajac Irana.

Prema izvorima iz bezbjednosnih struktura, u BiH “radi” značajan broj pripadnika Iranske revolucionarne garde, tamošnje elitne vojne formacije sa moćnom obavještajnom službom. Oni u BiH dolaze kao naučnici, profesori, umjetnici i slično, a u stvari se bave obavještajnim djelovanjem. Prilikom dolaska u BiH, ti profesori, nastavnici, odnosno diplomci iz Irana vežu se za naučno-istraživačke ustanove poput institiuta “Ibin Sina”, te Persijsko-bosanskog koledža, za koje postoje sumnje da daju poslovno utočište iranskim obavještajcima, odnosno daju im alibi da su naučnici iz svoje oblasti, prikrivajući stvarne razloge njihovog dolaska u BiH.

Pored toga, dokumenti bezbjednosnih službi u BiH pokazuju i da se prisustvo i već duži boravak iranskih obavještajaca u BiH vješto prikriva i navodnim humanitarnim radom određenih osoba iz Irana u BiH, i to tako što organizuju razne vrste obuka i doškolovavanja bh. građana, kako u BiH, tako i u Iranu.

S tim u vezi, u ovim dokumentima se navodi da u BiH postoji značajan broj firmi, udruženja i raznoraznih kulturnih, naučnih ili humanitarnih organizacija, kroz čije aktivnosti i poslovanje su iranske obavještajne službe, ali i službe drugih islamskih zemalja, obavljale obavještajne aktivnosti za svoje države ili za svoje ideje i ciljeve.

Kao humanitarne organizacije takvog profila navode se “Hasib”, “Obnova”, “Iranski crveni polumjesec” i “Most prijateljstva”, zatim firme kao što su “Duga”, “Heuva”, TV Sahar i Behar, ali i Centar za kulturu Islamske Republike Iran u Sarajevu, Iranski radio i TV servis, te Društvo iransko-bosanskog prijateljstva i mnogi drugi.

Osim organizacija, značajan je i broj bh. građana, među kojima ima i onih koji obavljaju određene javne funkcije, a koji kontinuirano, profesionalno ili poluprofesionalno “rade” za iranske, ali i službe drugih islamskih zemalja, a među njima se, prema ovoj povjerljivoj dokumentaciji, izdvajaju izvjesni H. Elezović, A. Hadžimejlić, zatim N. Kahtaran, te M. Reza, F. Kasumović i mnogi drugi.

(N.Sp.)

Ostavite komentar