BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo, ne može podržati ni članstvo u Savjetu Evrope

0
71

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je na današnjoj vanrednoj sjednici, koja je sazvana na njen zahtjev, da je njena obaveza da upozori da BiH nije priznala Kosovo*, te da stoga ne može podržati ni njegovo članstvo u Savjetu Evrope ili bilo kojoj drugoj međunarodnoj organizaciji.

Podsjetivši da je samoproglašeno Kosovo 12. maja 2022. godine uputilo pismo generalnom sekretaru Savjeta Evrope ističući svoju kandidaturu za članstvo u navedenoj organizaciji, Cvijanović je navela da je Komitet ministara Savjeta Evrope na vanrednoj sjednici 24. aprila 2023. godine odobrio aplikaciju i podržao odluku da se otpočne procedura za razmatranje zahtjeva za prijem Kosova* u članstvo.

U obraćanju na vanrednoj sjednici Predsjedništva Cvijanović je rekla da odluka o članstvu nije donesena konsenzusom, kako je to bio slučaj kod prethodnih procedura.

– Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope je usvojila Izvještaj o članstvu Kosova* u Savjetu Evrope, dalja procedura podrazumijeva da eventualnu odluku o prijemu donosi Komitet ministara Savjeta Evrope, čije je redovno zasjedanje predviđeno za 16. maj. Ovdje treba reći da su parlamentarni predstavnici BiH postupili na neprincipjelan način jer je jedan broj glasao suprotno činjenici da BiH nije priznala nezavisnost Kosova*, stoga ne može podržavati ni prijem Kosova* u međunarodne organizacije – ukazala je Cvijanović.

Cijeneći da BiH, odnosno njeni nadležni organi, nisu priznali samoproglašenu nezavisnost Kosova*, da je nisu priznale ni sve članice Evropske unije i da se, implicitno, protive njegovom članstvu u Savjetu Evrope, te da se eventualnim prijemom Kosova* u Savjet Evrope flagrantno krši kako međunarodno pravo, tako i sam Statut ove organizacije, kao i da se uvodi praksa koja će destabilizujuće djelovati, posebno na područje Zapadnog Balkana, Cvijanović je naglasila da je neophodno da Predsjedništvo BiH zauzme negativan stav po pitanju eventualnog članstva Kosova* u Savjetu Evrope i da takvu instrukciju uputi Ministarstvu inostranih poslova.

Ona je podsjetila i da je Predsjedništvo BiH raspravljalo o priznanju Republike Kosovo* kao subjekta međunarodnog prava na 78. vanrednoj i 17. redovnoj sjednici u 2020. godini i nije donijelo odluku o priznanju “Republike Kosovo*” kao subjekta međunarodnog prava.

– Da li to sad znači da na primjer članovi Predsjedništva BiH ili drugih institucija na nivou BiH podržavanjem dezintegracije jednog državnog prostora, u ovom slučaju odmetnute srpske pokrajine, šalju poruku da bi isto tako podržali dezintegraciju i svoje države, na primjer, eventualnu nezavisnost i prijem Republike Srpske u Savjet Evrope ili neki drugi sličan primjer? – upitala je Cvijanović.

Čak i ako se desi da Predsjedništvo ne donese odluku o glasanju protiv, navela je ona, to ne mijenja činjenicu da BiH nije priznala Kosovo* kao subjekt međunarodnog prava i da se ne može podržati članstvo, bez obzira šta ko lično misilo o ovom pitanju.

– U skladu s tim bilo bi i moje pitanje – zašto bi BiH očekivala da na primjer Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ako ta ista BiH ne poštuje teritorijalni integritet Srbije? – rekla je Cvijanović.

Ona je pojasnila da principi poštovanja međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta treba da bude opšti i podrazumijevajući princip spoljne politike BiH.

– Dakle, s obzirom na već viđene manipulacije u oblasti spoljne politike, nepoštovanje stavova institucija BiH ili bolje reći uzurpiranje ovlaštenja i zloupotrebu tih institucija krajnje je vrijeme da se svi vrate u ustavom predviđeni sistem procedura institucionalnog odlučivanja, ukoliko želimo izbjeći trajno narušene odnose u BiH – rekla je ona.

Srpski član Predsjedništva je naglasila da nedavno glasanje u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope jasno pokazuje da se na spoljnom planu djeluje mimo stavova sopstvenih institucija, a nažalost, to nije usamljeni slučaj, jer je takvo djelovanje upravo sada primjetno i u Generalnoj skupštini UN.

– O posljedicama po zemlju, unutrašnje povjerenje, zajednički rad mislim da je suvišno i govoriti – konstatovala je Cvijanović.

Na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović danas će biti održana vanredna sjednica Predsjedništva BiH o Kosovu i Metohiji.

U Sarajevu je danas održana vanredna sjednica Predsjedništva na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda – stav Predsjedništva u vezi sa apliciranjem Kosova* za članstvo u Savjet Evrope.

Ostavite komentar