Bivši ministar odbrane BiH Selmo Cikotić optužen za ratne zločine

0
42

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu za ratne zločine protiv tri osobe, među kojima je i bivši ministar odbrane BiH Selmo Cikotić.

Kako piše Avaz, optužnica je podignuta protiv:

Dževada Mlaće, rođenog 1954. godine u Bugojnu, državljanina BiH; Selme Cikotića, rođenog 1964. godine u mjestu Trpezi, Berane, Crna Gora, državljanina BiH i protiv Tahira Granića, rođenog 1959. u Bugojnu, takođe državljanina BiH.

Zločini protiv ratnih zarobljenika

Optuženi se terete, da su za vrijeme rata u BiH i sukoba između Armije RBiH i HVO, optuženi Mlaćo u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva opštine Bugojno, optuženi Cikotić u svojstvu komandanta OG Zapad Armije RBiH i optuženi Granić kao komandant 307. brigade Armije RBiH, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika za vrijeme rata i počinili krivično djelo – Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U optužnici se navodi da je optuženi Dževad Mlaćo naredio ubistva zarobljenika hrvatske nacionalnosti. Na na način da je sačinjen spisak zarobljenika koji će biti ubijeni, te potom izvršeno odvođenje zarobljenika u prostorije BH Banke, gdje je od poslijedica mučenja, premlaćivanja i zlostavljanja, nastupila smrt trojice zarobljenika, nakon čega su preostali zarobljenici odvedeni na planinu Rostovo i od pripadnika Vojne policije i Armije RBiH, ubijeni na lokacijama koje je optuženi lično odredio i koje je obilazio, nakon čega su njihova tijela uklonjenja i sakrivena.

Za tijelima preostalih žrtava se traga

Nakon rata, tijela četvorice ubijenih su pronađena i ekshumirana, a za tijelima preostalih žrtava, još se traga, više od 30 godina nakon počinjenja zločina.

Optuženi Cikotić i Granić terete se da su kao komandanti Armije RBiH, izdavali naredbe da se zarobljene osobe hrvatske nacionalnosti, pod prijetnjom oružjem, izvode na obavljanje prinudnih radova na prvim linijama ratišta, gdje su bili izloženi opasnostima po život, kao “živi štit”, usljed čega su dvojica zarobljenika ubijeni, a više ih je ranjeno.

A, optuženi Cikotić takođe propustio da spriječi premlaćivanja, mučenja i ubistva zarobljenih pripadnika HVO, te iako je imao informacije o počinjenim zločinima, nije preduzeo mjere da ih spriječi i kazni počinioce.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 62 svjedoka, među kojima i dva svjedoka koji će iskaz dati uz mjere zaštite, zatim dva stručna vještaka kao i prilaganjem gotovo 780 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Podsjećamo, Cikotić (SDA) je nedavno nepravosnažno osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Ostavite komentar