BLATER: Svjetsko prvenstvo u Kataru velika greška, glavni krivci Sarkozi i Platini

0
34

Nekadašnji predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter je optužio bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da je glavni krivac što će Katar iduće godine organizovati Svjetsko prvenstvo.

Blatter je istakao da je dodjeljivanje organizacije Svjetskog prvenstva 2022. godine “velika greška”, a da je za nju najviše zaslužan Sarkozy.

Katar je 2. decembra 2010. godine dobio organizaciju Mundijala, a brojni mediji su tvrdili da su bogati šeici potkupili čelnike FIFA, među kojima je bio i Michel Platini.

Blatter tvrdi da je Platini glasao i lobirao za Katar na nagovor tadašnjeg predsjednika Francuske Nicolasa Sarkozyja, rekao je nekadašnji predsjednik FIFA-e za Le Monde, prenosi L’Equipe.

“Sarkozy je pozvao na večeru Platinija 23. novembra u Parizu, a pridružio im se i katarski emir Tamim bin Hamad. Sarkozy je nagovorio Platinija da glasa i lobira za Katar i to je bio prvi put da je politička intervencija utjecala na promjenu nogometne odluke”, navodi Blatter.

Prema Blatterovim riječima, nakon tog sastanka Platini i još trojica Evropljana su glasali za Katar, što je i presudilo u odabiru domaćina Mundijala 2022. godine. Blatter je otkrio kako je glasao za Sjedinjene Američke Države.

Platini je odmah odbacio Blatterove navode.

Podsjetimo, Sarkozy je nedavno osuđen na godinu dana zatvora nakon što je proglašen krivim za nezakonito finansiranje kampanje zbog neuspjele kandidature za reizbor 2012. godine.

(Klix)

Ostavite komentar