BOGAT DOSIJE Svi skandali Zukana Heleza

0
82

Taman kada pomislimo da nas ministar odbrane BiH Zukan Helez ni sa čim ne može iznenaditi, on se potrudi da tako ne bude.

Zadatak je težak, s obzirom da nas je Helez tokom svoje političke karijere navikao na brojne skandale, kafanske tuče, nasilničko ponašanje, plasiranje izmišljenih i neutemeljenih teza, ali za pohvalu je da nijednom do sada kadar SDP BiH nije izdao. Ostaje dosljedan svom maniru političara bez skrupula, ali i bez političkih ideja i koncepta bilo kakvog prosperiteta.

Uprkos tome, ministar odbrane u Savjetu ministara BiH u posljednje vrijeme sve češči je gost federalnih medija, a tokom gostovanje ne libi se da konstanto vrijeđa i prijeti funkcionerima Republike Srpske. Često pominje “plan B” i prijeti ratom, ali za medije u FBiH takav je očigledno poželjan gost.

Još uvijek se nije stišala Helezova izmišljena afera “Kampovi”, a ministar je tokom jučerašnjeg gostovanja na Face TV iznio novi niz suludih ideja o prekrajanju izborne volje građana, preglašavanju srpskog člana Predsednik BiH i raspuštanju parlamenta. Sve to Helez je smislio sa jasnim ciljem da se iz vlasti na nivou BiH izbaci najjača politička partija koja stoji na putu idejama uništenja Repiblike Srpske.

Jasno je da će to, kao i većina njegovih ideja, ostati samo u domenu pustih želja, ali vrijedi podsjetiti na one Helezove ideje koje su ugledale svijetlost dana, a nisu za pohvalu.

Krenimo redom…

Mrtav pijan udario stražara u bolnici jer mu je rekao da pomjeri automobil

Incident se dogodio 14. juna 2006. godine kada je Helez oko 21 sat u vidno alkoholisanom stanju parkirao vozilo ispred ulaza na na ginekološki odjel bolnice u Bugojnu.

Nakon što ga je, stražar Telbiz upozorio kako treba pomaknuti vozilo jer ga je parkirao na neprilagođeno mjesto, Helez je odgovorio nasiljem, tako što ga je desnom rukom zatvorenom šakom najmanje dva puta udario u predjelu glave, nanijevši mu povrede.

Nagodba

Jasmin Telbiz i Zukan Helez su postigli nagodbu.

Naime, Helez je Telbizu platio 2.000 KM odštete i slučaj je zatvoren.

Zanimljivo je kako je ovaj slučaj zataškan.

Tuča u kafani

U ugostiteljskom objektu “Volan” (Motocross club) u Bugojnu, osmog septembra 2013. godine, došlo je do masovne tuče u kojoj je teško povrijeđen Benjamin Hajdarević, inače, tada vlasnik tog lokala.

U tuči učesvovao Zukan Helez, koji je kako tvrdi Hajdarević, prvi nasrnuo na njega.

– Sjedio sam u kafiću kada su se ispred pojavila dva džipa. Čim su ušli, Helez mi je prišao i udario me prvi šakom u lice. Nakon toga je nastao opći metež u kojem su me tukli i njegovi prijatelji. Gledao sam samo kako da spasim svoju trogodišnju kćerku, koja mi je sjedila u krilu – rekao je tada Hajdarević.

Tvrdi da je među napadačima prepoznao i Elvisa Tukara, Zukanovog sestrića.

Presuda

Helez i Tukar, osuđeni su na osam mjeseci uslovnog zatvora.

Nova tuča u kafani

Helez ne miruje. Godina je 2014., 13. april, Helez je ponovo u ulozi nasilnika. Ovoga puta, učestvovao je u masovnoj tuči ukafani „Kod kurjaka“.

Te noći, Helez je sa svojim ljudima došao u pomenutu kafanu, te prvo počeo verbalno da se sukobljava sa gazdom Đ.M., a potom i fizički.

Napad na fudbalskog sudiju

Iste godine, samo u avgustu mjesecu, Helez ponovo u centru skandala.

Ovoga puta, takođe sa Tukarom, odlučuje da se obračuna sa fudbalskim sudijom.

Helez i sestrić, incident su napravili na jednom memorijalnom turniru u Bugojnu.

Prvo su sa tribina vrijeđali sudiju Armina Kukića, a nakon utakmice, i fizički se obračunali sa njim.

Na svu sreću, policija je prekinula veći sukob.

Iz svega navedenog jasno se može zaključiti da je riječ o nasilnoj, psihički nestabilnoj osobi, kojoj nije mjesto na funkciji koju trenutno obavlja. U odgovornim, uređenim državama osobe poput Heleza bi završile ili u zatvoru ili u adekvatnoj ustanovi, u BiH on postaje ministar.

Ostavite komentar