Bolnice u Srpskoj dobile nove inkubatore za bebe

0
104

Inkubatore i opremu za zbrinjavanje novorođenčadi, koji su nabavljeni sredstvima prikupljenim na donatorskoj večeri “S ljubavlju hrabrim srcima”, danas je Univerzitetskom kliničkom centru RS uručio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Pored UKC RS, oprema je donirana i drugim bolničkim centrima širom Srpske kao i bolnicama u Gračanici na Kosovu i Metohiji i Livnu u Federaciji BiH, pišu Nezavisne.

Jelica Predojević Samradžić, predsjednica Udruženja pedijatara RS, istakla je prilikom uručivanja opreme da u okviru akcije nije samo nabavljena oprema, već je edukovan i kadar.

“Udruženje pedijatara Republike Srpske je formiralo niz radnih grupa koje su obišle bolnice u Republici Srpskoj i snimile situaciju i u dogovoru sa lokalnim pedijatrima napravljen je spisak opreme koja je potrebna”, istakla je Predojević Samardžićeva.

Kako je navela, nabavljena su kupno 74 različita aparata, među kojima je i 10 transportnih inkubatora i sedam stacioniranih, kao i inkubator za helikopterski transport.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, istakao je da će ova pomoć biti od koristi svima, a najviše djeci kojoj je potrebna.

“Gotovo svake godine, a i ove će tako biti, mi skupimo oko milion KM za rješavanje nekog problema. Interes koji ljudi pokazuju je nešto što je nama najvažnije”, rekao je Dodik dodajući da je najveći donator u ovoj akciji Dragica Stojanović koja je donirala 20.000 KM.

On je naveo da spasiti jedno dijete, znači stvoriti svijet.

“Napor pojedinaca da svoja lična sredstva upute u ovakvu značajnu akciju, govori o nama samima. Mi smo odgovorno društvo i nastavićemo to da radimo”, istakao je on.

Vlado Đajić, direktor UKC RS, istakao je da su akcijom “S ljubavlju hrabrim srcima” usrećena mnoga djeca, ali i odrasli.

“Ovom podrškom ste pokazali da ste uz narod i da vam je najbitnije ono što je najvažnije, a to je zdravlje stanovnika Republike Srpske”, rekao je Đajić.

On je dodao da je UKC RS jedna od najboljih zdravstvenih ustanova u regionu.

Uručivanju inkubatora i opreme su prisustvovali i Željka Cvijanović, srpski član predsjedništva BiH, Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, kao i Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS.

Podsjetimo, sredstva za ove namjene prikupljena su u decembru prošle godine kada je održano donatorsko veče s ciljem nabavke transportnih inkubatora za porodilišta širom Srpske.

Ostavite komentar