Borenović kandidat PDP-a, a Amidžić SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke

0
141

Politička bomba u Banjaluci – Branislav Borenović kandidat za gradonačelnika Banjaluke?!

U PDP-u, ali i ostalim strankama opozicije intezivno razmišljaju kako da se dođu do zajedničkog kandidata u Banjaluci, a kojeg bi podržale sve stranke opozicije.

Nepomirljivi stavovi između Stanivukovića, Vukanovića i Jelene Trivić razlog su zašto pojedini u PDP-u razmišljaju o drugom “zajedničkom kandidatu”, a da to ne bude neprihvatljivi Stanivuković.

Njega sigurno neće podržati NF, Lista za pravdu i red, a po svemu sudeći čak ni „mrtvi“ banjalučki SDS.

Stanivuković je uporan da ide u još jedan mandat makar protiv sebe imao nekoliko kandidata opozicije, što je i najrealniji scenario.

Međutim, sve se više govori da bi Branislav Borenović mogao biti kandidat „jedinstvene“ opozicije za gradonačelnika Banjaluke. Rješenje bi moglo biti prihvatljivo za Vukanovića i SDS, ali vjerovatno ga ne bi podržala Jelena Trivić.

Trenutno se u toj partiji ispituju snage i mogućnost ove nagodbe.

Sa Jelenom Trivić „emisari“ opozicije svaki dan razgovaraju na tu temu, navode izvori Faktormagazina.

U slučaju da ne bude kandidat PDP-a, Stanivuković osniva svoju partiju.

To je definitivno. Zaključuje izvor lista.

Još jedno cijepanje PDP ne bi preživio.

Šta dobija Draško Stanivuković?

Po toj ideji, Draško Stanivukoviću bi bilo obećano da će biti zajednički kandidat opozicije za predsjednika Republike Srpske 2026. godine.

Ponuda mu imponuje, ali je on svjestan da je za dvije godine politički mrtav bez značajne funkcije, te tu ideju odbacuje u startu.

Misli da je u Banjaluci uradio dovoljno da može pobijediti kandidata SNSD-a i nekoliko manjih kandidata opozicije.

S druge strane, Jelena Trivić, takođe ima ambicije da se ponovo kandiduje da predsjednika Republike Srpske te joj u toj priči ne treba Draško Stanivuković.

Podržavajući Borenovića za gradonačelnika, ona u suštini ne bi dobila ništa, a za 2026. godinu dobila bi ozbiljnog protivkandidata za predsjedničku funkciju.

Eventulan ponuda za nju bi mogla biti predsjednik Vlade, naravno, u slučaju pobjede opozicije, a u tom slučaju SDS i Lista za pravdu morali bi se „klati“ oko jedine prestale funkcije, a to je srpski član Predsjedništva BiH.

Vukanović je prošli put popustio, ovaj put neće, pa bi samim tim SDS izvisio potpuno, a to kaže  izvor u ovom trenutku nije realno.

S druge strane ni Braniislav Borenović za Jelenu Trivić nije pretjerano prihvatljiv kandidat za gradonačelnika Banjaluke.

Vranice su sijevale tokom razlaza u PDP-u a neke stvari se ne mogu zaboraviti.

Sujeta je čudo, kaže izvor.

Milko Grmuša kao spasonosno rješenje

U PDP-u su se pojavile i ideje da bi kao kandidat za gradonačelnika mogao biti i Milko Grmuša.

Momak ima velike političke ambicije, a mjesto potpredsjendika PDP-a samo ga je trenutno smirilo.

On često kontrira Drašku Stanivukoviću, ne zaboravljajući miniranje u kampanji za lokalne izbore. Bio bi prihvatljiv i i za Jelenu Trivić. Svi bi bili zadovoljeni osim Draška Stanivukovića.

Možda jeste i plan da se Stanivuković potpuno izgura iz političkog života Republike Srpske. Teško da u ovom trenutku neko u opoziciji to ne bi želio, ali žele po svaku cijenu zadržati Banjaluku.

Sa više kolona opozicije, to jednostvano nije moguć, pojašnjavaju izvori Faktormagazina

Vukanović i Trivićeva najviše  žele da Stanivuković nestane, PDP-u jer je postao previše solo igrač dok u SDS-u trenutno gledaju kako da iznesu živu glavu i prežive kao najača stranka opozicije.

Pored Trivićeve, Vukanovića i Stanivukovića teško će tu ulogu SDS zadržati u narednom izbornom ciklusu.

Srđan Amidžić mogući kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke?

Pokretanja postupka izmjene i dopune Zakona o PDV, s ciljem oslobađanje poreza na kupovinu prve nekretnine, za mnoge je bio još jedan signal da je ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić nezvanično već ušao u predizbornu kampanju. I to za gradonačelnika Banjaluke.

– Čim političar nešto da „besplatno“ građanima, znajte da se radi o kampanji – kaže izvor Srpskainfo.

U veoma kratkom roku, nije to bio jedini potez Amidžića koji se svidio mnogima u RS i BiH. On je nedavno izjavio da od Doma naroda BiH očekuje da usvoji izmjene Zakona o PDV kojim će “prag” za ulazak u sistem PDV biti povećan sa 50.000 na 100.000 KM, čime će više od 6.200 obveznika imati olakšicu.

Upravo to se desilo prije sedam dana, iako je mjesec-dva prije toga SNSD zaustavio upravo taj zakon, koga je predložio SDS.

Dalje, ministar Amindžić neobičnu agilnost u javnosti nastavlja i na konferencijama za medije, na kojima se predstavlja kao najveći protivnik povećanja budžeta institucija BiH za 2024. Prijeti da će institucije na privremeno finansiranje, ako ne bude dogovora o uštedama, prećutkujući da će u tom slučaju BiH na raspolaganju imati isti budžet kao i u 2023. koji je značajno povećan u odnosu na onaj iz 2022.

Ulje na vatru spekulacija o kandidatima za gradonačelnika Banjaluke nedavno je dolio i Slobodan Stanarević, odbornik DEMOS u gradskoj Skupštini.

– Ekonomski fakultet daje gradonačelnika Banjaluke, kandidati dva profesora i student – napisao je Stanarević na društvenoj mreži X.

O studentu se manje – više sve zna. U pitanju je aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković, iako potpredsjednik PDP Igor Crnadak kaže da ta stranka još nije odlučila ko će joj biti kandidat za gradonačelnika.

Prvi od dva profesora mogla bi da bude Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

A drugi? Na Ekonomskom fakultetu SNSD ima mnogo kadrova, a u ovom trenutku najistaknutiji je prof. dr Amidžić. Naravno, ni ta stranka još nema ime kandidata, a u Gradskom odboru tvrde da se o tome još zvanično nije ni razgovaralo. U svakom slučaju, šanse da kandiduju svog aktuelnog predsjednika Vladu Đajića sve su manje nakon propasti njegovog „životnog djela“, a to je da prikupi mnogo potpisa građana i u Skupštini zvanično pokrene opoziv Stanivukovića.

Zato, čak i u suprotnom taboru, imaju saznanja da će SNSD prije kandidovati Amindžića nego Đajića.

Ostavite komentar