BORISOV PRED ODLASKOM: Petkovu mandat za sastav nove vlade Bugarske

0
16

Predsjednik Bugarske Rumen Radev povjerio je danas mandat za formiranje vlade kopredsjedniku centrističke partije koja je pobijedila na izborima prošlog mjeseca uz obećanje da će se boriti protiv korupcije i sprovesti pravne reforme.

Kiril Petkov, 41, vodja novoosnovane centrističke stranke Nastavljamo sa promenom, prihvatio je mandat dan nakon što je ta stranka potpisala koalicioni sporazum sa još tri grupacije koje su na izborima osvojile mesta u parlamentu.

Koalicioni sporazum potpisale su juče centristička stranka Nastavljamo sa promjenom, nastala na talasu masovnih demonstracija protiv korupcije, zatim Bugarska socijalistička partija, nova populistička stranka Ima takvih ljudi i liberalni predizborni savez Demokratska Bugarska.

“Vi i vaši koalicioni partneri imate odgovornost da reformišete iskrivljen model vlasti naslijeđen posle 12 godina autoritarne vladavine, da se borite za suzbijanje korupcije, bezakonja, nejednakosti i siromaštva koje oni stvaraju”, rekao je predsjednik Radev, u osvrtu na vladavinu bugarskog premijera u tri mandata Bojka Borisova.

Radev je pozvao narednu vladu da se usredsrijedi na reformu sudstva navodeći da će borba za vladavinu prava biti odlučujuća.

Ovim se završava politička kriza koju ilustruje i to da su tri puta održani parlamentarni izbori od proljeća ove godine.

Nova četvoročlana koalicija ima ukupno 134 od 240 mesta u parlamentu, koji će u ponedjeljak glasati o izboru nove vlade, prve u punom kapacitetu od aprila.

Među glavnim zadacima nove vlade će biti da izvuče zemlju iz zdravstvene i ekonomske krize.

“Vrijeme je poslije 32 godine da Bugari vide nosioce vlasti koji brinu za njih. Vrijeme je da mladi Bugari u inostranstvu vide kako je Bugarska zemlja koja obećava i u koju treba da se vrate, a naši roditelji da vide Bugarsku kao mjesto gdje mogu da imaju penziju sa kojom mogu dostojanstveno da žive u starosti”, rekao je Petkov.

Bugarska nije imala vladu u punom kapacitetu od prvih ovogodišnjih izbora, u aprilu, na kojima je poražena stranka GERB dugogodišnjeg premijera Bojka Borisova.

Poslije tih izbora, kao ni poslije julskih, stranke nijesu uspjele da postignu dogovor o formiranju vlade.

(RTCG)

Ostavite komentar