“BRANIMO ISTINU”: Preko 132.000 građana potpisalo peticiju

0
32

Više od 132.000 stanovnika Republike Srpske do sada je potpisalo peticiju kojom izražavaju stav o neprihvatanju nametanja zakona od odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

Ovom peticijom stanovnici Srpske su izrazili i nedvosmislen stav da nisu saglasni sa bilo kojim zakonom ili odlukom koju je pokušao nametnuti odlazeći visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko.

On je, nakon što je nedavno podnio ostavku, nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

“Šmit nije visoki predstavnik, bavi se pitanjima koja nemaju veze s njim”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da se Kristijan Šmit lažno predstavlja kao visoki predstavnik, jer on to nije.

“Ono što Šmit ovdje promoviše kao svoju agendu apsolutno nije u nadležnosti visokog predstavnika, što govori o tome da samo treba imati pojačanu sumnju i neprihvatanje takvog lika. Vidim da se Kristijan Šmit rasipa nekim optimizimom i pokušava da nametne agendu koju samo on ima o sebi. Ono što Šmit najavljuje to nije bila uloga visokog predstavnika u BiH ni u prošlosti”, istakao je Dodik u intervjuu za beogradske “Večernje novosti” koji će biti objavljen sutra.

Dodik: Pokretanje peticije je lični otpor prema anticivilizacijskoj odluci

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo je zvanično i prvi potpisao peticiju.Zabraniti djelovanje Suda, Tužilaštva BiH i SIPA-e na prostoru Republike Srpske. Ignorisanje svih insitucija izvan Detonskog mirovnog sporazuma. To će, ako tako odluči Narodna skupština Republike Srpske, biti odgovor na Inckovo nametanje Zakona o zabrani negiranja genocida. To je, kaže srpski član Predsjedništa BiH, posljednja ponuda.

Šta građani Srpske misle o Inckovoj odluci

“Smatram da je ovo nepotrebna odluka. Smatram da ovo gura BiH sigurno 20 godina unazad i među prvima sam došao da potpišem peticiju i da podržim.”

“Zato što smatram da mi Srbi treba da budemo jedinstveni i da trebamo tako da nastavimo, da se borimo za jedinstvo.”

“Očekujem da to ponište, jer je to nepravedno prema srpskom narodu i prema Republici Srpskoj, jer nismo mi počinili to”

Kovačević: Potpiši, za istinu

“Gospodin Dodik jasno je izrazio stav, da se u Srebrenici nije dogodio genocid, uvažavajući svaku žrtvu. Za srpske žrtve niko u građanskom ratu nije odgovarao, ali ne možemo pristati da manipulacijama srpski narod bude jedini okarakterisan kao genocidan”, kazao je Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Kovačević je rekao da će potpisivanjem peticije srpski narod pokazati da je jedinstven. Dodao je da BiH može opstati samo ako visoki predstavnici odu iz BiH.

On je nakon izjave, takođe potpisao peticiju.

Vulić: Prvi put će političko Sarajevo vidjeti šta je srpsko jedinstvo

Na peticiju u Doboju, među prvima svoj potpis je stavila Sanja Vulić poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu.

“Sigurna sam da će po prvi put političko Sarajevo da vidi šta je srpsko jedinstvo. Svemu onome što je nametnuto i što je vancivilizacijski presedan koji se desio poslije toliko godina u BiH, koji se nigdje na svijetu nije desio, da vam neko oduzme pravo na mišljenje i pravo na govor”, rekla je Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u PD PSBIH.

Žunić: Fokusirajmo se na odbranu nacionalnog dostojanstva

Predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić pozvao je opoziciju u Srpskoj da stranačke probleme i pitanja ostave po strani i da se svi zajedno, i vlast i opozicija, fokusiraju na odbranu nacionalnog dostojanstva.

“Pitanje istine o ratu u BiH i pitanje slobode izražavanja nisu pitanja o kojima treba da brine samo SNSD, to su pitanja za sve nacionalno odgovorne pojedince i organizacije”, poručio je Žunić.

Tadić: Jedina ispravna reakcija na novu odluku visokog predstavnika je odbacivanje svake odluke

“Jedina ispravna reakcija na novu odluku visokog predstavnika je odbacivanje i prestanak primjene svake odluke koju su dosadašnji visoki predstavnici donosili pozivajući se na tzv. Bonska ovlašćenja. Time se Dejtonski sporazum poštuje i štiti se od uzurpatora”, naveo je Ognjen Tadić na svom Twitter profilu.

Bijeljina: Građansko “ne” samovolji visokog predstavnika

Prve potpise na peticiju kojom se odbacuje nametanje odluke visokog predstavnika Valentina Incka i potvrđuje stav da se u Srebrenici nije dogodio genocid danas su u Bijeljini stavili novinari, sportisti, mladi ljudi i gradski i republički funkcioneri koji su na taj način podržali borbu Republike Srpske za istinu i slobodu.

Građani Doboja su masovno izašli da potpišu peticiju

Peticiju je među prvima u Doboju potpisao Aleksa Mirčetić, a to je obrazložio potrebom da se poništi nametnuta odluka, za šta je više nego ikada ranije potrebno srpsko jedinstvo.

“Treba svi da zaboravimo na boje stranačkih dresova i da čvrsto stanemo za poništenje odluke”, izjavio je Mirčetić.

Ković: Najstrašniji Inckov skandal, potrebna solidarnost Srbije sa Srpskom

Istoričar Miloš Ković ukazao je na potrebu donošenja rezolucije koja zabranjuje poricanje genocida nad srpskim narodom, te da će peticija koju je pokrenuo srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik da se odbaci odluka Valentina Incka o nametanju “zabrane negiranja genocida” imati efekta.

(ATV)

Ostavite komentar