Bubić: Optužnica protiv Dodika – napad na ustavni poredak

0
41

Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika smatra da optužnica protiv njega predstavlja napad na ustavni poredak Srpske, rekao je advokat Goran Bubić.

Bubić je istakao da je u ovom slučaju teško očekivati pošten sudski proces, polazeći od onog što se naziva standard poštenog suđenja.

On je to obrazložio brzopletom istragom, zatim imajući u vidu sudiju za prethodni postupak koja je zainteresovana za slučaj s obzirom na to da je Dodik sa aspekta ustavnih nadležnosti člana Predsjedništva BiH odlučivao o njenim pravima prije dvije-tri godine, te kontinuiranim ubrzavanjem slučaja.

Bubić je istakao da je naredno ročište zakazano za 17. januar, a još jedan termin ima sedam dana poslije.

“To ide u prilog ovome što govorimo da se proces ubrzava na neprirodan način, jer imamo brojne primjere gdje drugi postupci stoje”, rekao je Bubić za ATV.

Bubić je istakao da je neriješen zahtjev za izuzeće tužilaca koji je podnijet Tužilaštvu BiH.

“Izvrću se teze. Na ovaj način je ugrožena suverenost BiH, a ne ovo što se spočitava branjeniku i odbrani”, rekao je Bubić.

Bubić je na ročištu 20. decembra zatražio izuzeće četiri postupajuća tužioca Tužilaštva BiH jer ne postoji nepristrasan pristup predmetu. Ročište je odgođeno nakon što je zatraženo izuzeće tužilaca Nedima Ćosića, Nives Kanevčev, Biljane Golijanin, te Gordane Bosiljčić.

Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika” Milošu Lukiću sudi se prema optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Dodik i Lukić su 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Ostavite komentar