Bubić: Optužnica protiv Dodika u suprotnosti sa opštim pravnim načelima

0
78

Advokat Goran Bubić istakao je da je u krivičnom postupku u kojem je optužen predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik višestruko prekršen standard “opštih pravnih načela koja pripadaju civilizovanim narodima”.

“U slučaju optuženja predsjednika Republike Srpske imamo primjer pokušaja podrivanja opštih pravnih načela koja pripadaju civilizovanim narodima na način da se ne priznaje suverenitet BiH, kao člana UN, istovremeno flagrantno krši Ustav BiH priznanjem visokom predstavniku u BiH svojstva zakonodavca, zatim se pridaje nepostojeće svojstvo visokog predstavnika Kristijanu Šmitu i priznaje svojstvo `zakona` njegovom pravno nepostojećem aktu”, piše Bubić u autorskom tekstu za “Nezavisne novine”.

On je naveo da suverenu državu opredmećuje stanovništvo koje živi na određenom teritoriju koje vrši vlast putem ustavnih organa biranih na slobodnim izborima.

Bubić je podsjetio da je vršenje vlasti zasnovano na principu njene podjele na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, što je okosnica vladavine prava i pravne države.

“U konačnom suštinskom značenju vršenjem vlasti se manifestuje suverenitet jedne države, od čega je suštinske važnosti zakonodavna djelatnost. Ostvarivanje suvereniteta je posebno značajno u oblasti prinude, kao što je područje krivičnog prava. Zato je krivični zakon jedne države najneposrednija manifestacija monopola državne prinude direktno povezan sa vršenjem suverene državne vlasti…”, piše Bubić.

On ukazuje da u svakoj suverenoj državi, članici UN, pa tako i BiH, zakone može donijeti samo parlament, a u BiH, na nivou državne zajednice, to je Parlamentarna skupština.

“Danas, u 21. vijeku, ovdje u BiH, Tužilaštvo BiH vraća nas u predvunena vremena i maše nam pravno nepostojećim aktom neimenovanog i nelegitimnog `visokog predstavnika`, s tvrdnjom kako je izmijenio Krivični zakon BiH i nepoštovanje svoje volje proglasio krivičnim djelom?!”, naveo je Bubić.

On je istakao da nema nigdje u svijetu u parlamentarnim demokratijama da je krivično djelo nepoštovanje volje zakonodavnog tijela, dodajući da to ne uobziruju “opšta pravna načela koja pripadaju civilizovanim narodima”, čak i da je u pitanju stvarni, ustavni zakonodavac, a ne samozvani stranac koji nije visoki predstavnik u BiH.

“I da jeste, ne može donositi zakone, a kamoli nepoštivanje svoje volje proglasiti krivičnim djelom i prijetiti višegodišnjim zatvorom. Opšta pravna načela koja pripadaju civilizovanim narodima kao krivično djelo propisuju nepoštovanje sudske odluke, dok se za nepoštivanje volje zakonodavnog tijela uobičajeno snosi politička odgovornost /vlade, premijera, ministara/, a ne krivična odgovornost”, naveo je Bubić.

On je istakao da nema pravne akrobatike kojom se visokom predstavniku može dati zakonodavna nadležnost u suverenoj državi, niti Kristijanu Šmitu svojstvo visokog predstavnika, a kamoli legitimacija navodnog tvorca “međunarodnog prava”.

“Bez obzira na moć koju posjeduju države predstavljene u Savjetu za implementaciju mira /PIK/, članovi PIK-a ne mogu supstituirati narodnu volju koja isključivo bira narodne predstavnike, kako poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH, tako i ustavne predstavnike, uključujući predsjednika Republike Srpske, saglasno pravnom poretku u BiH i Srpskoj. Šta je PIC ako ga ne poznaje Dejtonski mirovni sporazum, ako nema akta o osnivanju, nema pravila o svom radu? Neformalna grupa država”, naveo je Bubić.

On je ocijenio da je optužnica u osnovi ilegalan pokušaj odstranjivanja Dodika iz političkog života u BiH, koji je personifikacija odbrane ustavnih nadležnosti Republike Srpske, u ovom vremenu prvenstveno odbrana imovine Srpske.

“Razumno je zaključiti da je ovaj pokušaj političkog odstranjivanja zasnovan na nepravnim sredstvima. Ovaj političko-nepravni postupak kojim se negira volja naroda iskazana na slobodnim izborima otvara pitanje slobode i podaništva. I uopšte iskrenosti namjera stranih centara moći prema BiH, čijim narodima i građanima se evidentno uskraćuje život u okruženju `opštih pravnih načela koja pripadaju civilizovanim narodima`”, rekao je Bubić.

On je ocijenio da se prema onom što rade stranci ne može zaključiti da se ovo podneblje smatra dijelom “civilizovanog naroda”, a to što govore teško je razumjeti jer vaskrsava aveti prošlosti zbog kojih je izbio oružani sukob u BiH.

“Na sto se uporno vraćaju problemi koji su definitivno uređeni mirovnim sporazumom, što ne može biti dobronamjerno ni za BiH, niti njene narode i građane. Zato je u interesu suverene dejtonske BiH da se ovaj sramni nepravni postupak protiv predsjednika Republike Srpske obustavi”, zaključio je Bubić.

Ostavite komentar