Bubić: Razdvajanje postupka protiv Dodika i Lukića nije u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku

0
75

Nismo očekivali razdvajanje procesa protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, koje je bez zakonskog uporišta, rekao je Goran Bubić, advokat odbrane predsjednika Srpske, gostujući Јutarnjem programu RTRS.

– Nismo očekivali razdvajanje, jer to nije u Zakonu po krivičnom postupku. Cilj je eliminacija Milorada Dodika iz političkog života. Prije nego što je i suđenje počelo, vidimo da je to samo farsa. Razdvajanje bez prijedloga Tužilaštva, koje je kreator optužnice, nije po praksi – naglasio je Bubić i naveo da je bilo razumno odložiti zakazani pretres jer je Lukić dostavio medicinsku dokumentaciju iz koje se vidi da je u bolnici.

Istakao je da je je odbrana željela da ukaže na pristrasnost postupajućih sudija, pa je traženo izuzeće sudije Mirsada Strike i još sedam sudija.

– Imamo kršenje standarda poštenog suđenja. Ovo je montirani politički proces, a ne pravni. To nam je i juče potvrđeno, i sada je to jasno i laicima – dodao je Bubić.

Podsjećamo, početak glavnog pretresa u montiranom političkom procesu protiv Dodika i Lukića pred Sudom BiH ponovo je odgođen nakon što je odbrana zatražila izuzeće postupajućeg sudije Mirsada Strike.

Prethodno je Strika razdvojio postupak u odnosu na Lukića. Naredno ročište zakazano je za 30-i januar.

Predsjednik Srpske se prvi put od početka procesa obratio u sudnici.

Odbrana tvrdi da je to još jedan pokazatelj da je ovo politički proces čiji je cilj predsjednik Dodik i njegova eliminacija iz političkog života.

– Očekujem oslobađajuću presudu i u tom slučaju tužiću BiH za nadoknadu štete – poručio je Dodik nakon ročišta.

Ostavite komentar