Budimir: Cilj je političko ubistvo Dodika, presuda davno napisana

0
64

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir izjavio je da je jezivo bilo ročište u Sudu BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ističući da je ozbiljno zabrinut za budućnost BiH jer je cilj postupka političko ubistvo predsjednika Srpske, te da su vjetar u leđa tom procesu dali prvenstveno Amerikanci.

– Ono nije Sud. Ono je prijeki sud gdje se pokušava predsjedniku Srpske samo formalno završiti suđenje. Presuda je već napisana – rekao je Budimir.

Budimir je istakao da se juče kao postupajući sudija u ovom procesu pojavila Sena Uzunović koja ima ozbiljnu ratnu prošlost, budući da postoje informacije da je bila pomoćnik komandanta Pete brdske brigade takozvane Armije BiH i radila u Vojnom tužilaštvu za vrijeme rata.

Budimir je istakao da postoje informacije da je Uzunovićeva kao sudija oslobodila pojedine Bošnjake koji su nakon rata osuđeni za ratne zločine u Haškom tribunalu, te da je interesantno da se već dva puta predmet protiv predsjednika Srpske prebacuje sudijama Bošnjacima, prvo Mirsadu Striki, a sada Uzunovićevoj.

– Već je to pristrasnost. Svi saradnici su Bošnjaci. Tužioci su Bošnjaci. Ušli smo u sistem kadija te tuži, kadija ti sudi. Јasno je da je cilj da se izvrši političko ubistvo Milorada Dodika i da se zabrani djelovanje u narednom periodu – rekao je Budimir.

Budimir je naveo da nije siguran ni da li su oni koji to čine svjesni posljedica, prvenstveno po političku stabilnost BiH.

– Ovo je najozbiljnija situacija koju sam ja vidio od završetka rata. Ovo je jedan insceniran proces. Važno je reći sljedeću stvar – iza ovoga je vjetar u leđa kojeg su dobili dolaskom pomoćnika američkog državnog sekretara DŽejmsa O`Brajena koji im je rekao da rade šta hoće – naglasio je Budimir.

On je ukazao i na nedavni O'Brajenovo predavanje na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu u kojem je netačno govorio o statusu Republike Srpske, nelegalnom Kristijanu Šmitu i tumačio Dejtonski sporazum, obrušivši se na predsjednika Milorada Dodika i lidera HDZ-a Dragana Čovića.

– To je Bošnjacima, prvenstveno u pravosudnim institucijama, bio vjetar u leđa da se oni počnu obračunavati direktno sa predsjednikom Srpske. Pravosuđe u BiH je odmetnuti dio vlasti BiH koje ne odgovara više nikome – naglasio je Budimir.

Govoreći o odnosu Brisela prema zemljama zapadnog Balkana, Budimir je naveo da je to hipokrizija evropskih integracija, te dodao da su prisutni dvostruki standardi.

Sporan je i tretman koji imaju Srbi, dodao je Budimir, navodeći da se to najbolje vidi u odnosu prema Srbiji od koje se traži da se u zamjenu za članstvo ili finansijsku pomoć EU, odrekne Kosova i Metohije.

Ostavite komentar