BUDIMO HUMANI: Malenoj Sofiji potrebna naša pomoć

0
68

Humanitarna fondacija “BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić” pokrenula je akciju prikupljanja novčanih sredstava za Sofiju Bančević (2017).

Sofija je prvo dijete iz uredno kontrolisane blizanačke trudnoće, rođena prije termina. U 3. satu života prevodi se iz porodilišta na odjеljenje neurohirurgije  UDK Beograd zbog rascjepa slabinskog dijela kičme sa vodenom glavom i indikovanog neurohirurškog operativnog liječenja koje je dan nakon prijema i urađeno.

Po rođenju ustanovljene su i dijagnoze: teško gušenje novorođenčeta (P21.0 Asphyxia neonatalis gravis), urođena anomalija kičmene moždine, neoznačena i spastička (grčevita) paraliza dva simetrična uda. Neurološki nalaz pokazao je hipotoniju donjih ekstrеmiteta, odsustvo spontane motorike bez refleksa hvatanja na nogama. 14. dan po rođenju plasiran joj je VP šant za derivaciju likvora, koji je potom revidiran u uzrastu od 10 mjeseci. U oktobru 2020. godine operisana je u Klinici za neurohirurgiju UKCS zbog Tethered cord sindroma – oslobađanja urođeno uvezane kičmene moždine, a u junu 2022. godine operisana je zbog naknadno ustanovljene Chiari malformacije tip II kojom je urađena dekompresija lobanjske jame. Zbog neurogene bešike, imala je česte urinarne infekcije pa se redovno sprovodi intermitentna kateterizacija u kućnim uslovima.

Od rođenja je na raznim rehabilitacionim terapijama i tretmanima u državnim i privatnim zdravstvenim centrima i ustanovama za rehabilitaciju i svakodnevno vježba kod kuće.

Sofija je mentalno očuvano dijete, prije zadnje operacije mozga hodala je uz pomoć guralice i uz pridržavanje, a i poslije operacije hoda ali je slabija i gubi balans. Sofiji je potrebno da kontinuirano ide na fizikalne tretmane u cilju sprečavanja dalje progresije krivljenja kičme, poboljšanja balansa i uspostavljanja sigurnijeg hoda, potrebni su joj novi vidovi leijčenja robotikom koja njenim roditeljima daje nadu jer ima dobre rezultate u liječenju njenih dijagnoza. Potrebni su joj kontinuirani dugoročni tretmani bešike u cilju popravljanja stanja urodinamskog trakta, kao i rehabilitacija u specijalizovanim ustanovama u zemlji i inostranstvu.

Sofijini roditelji su do sada uspijevali samostalno da firansiraju troškove liječenja, ali nove vježbe robotikom i rehabilitacija bešike su izuzetno skupi te im je neophodna dodatna finansijska podrška.

Sredstva su potrebna za neurorehabilitaciju robotikom, banjsku rehabilitaciju, fizikalne terapije, specijalističke i dijagnostičke preglede, obuke za sprovođenje terapija u kućnim uslovima, medicinski potrošni materijal, lijekove i suplemente.

Za Sofijin siguran korak! Budimo humani!

Pomozimo Sofiji!

Više instrukcija za uplate pogledajte ovdje.

Ostavite komentar