Bukejlović: Djelo za koje su optuženi Dodik i Lukić nije propisano kao krivično

0
144

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je da djelo za koje su optuženi predsjednik Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić nije zakonom propisano kao krivično djelo, nego odlukom Kristijan Šmit, stranog državljanina koje se lažno predstavlja kao visoki predstavnik.

– Šmit nije visoki predstavnik, a i da jeste imenovan od Savjeta bezbjednosti UN nema ovlaštenje da donosi zakone u BiH, jer ta nadležnost na nivou BiH pripada isključivo Parlamentarnoj skupštini – rekao je Bukejlović za Srnu.

On je istakao da bi međunarodna zajednica trebalo da bude nezadovoljna ovakvim postupanjem, s obzirom na to da se radi o narušavanju ustavnog poretka u BiH, kao i ograničavanju njenog suvereniteta, te pokušaju uvođenja kolonijalne uprave.

Bukejlović je napomenuo da je podignuta i potvrđena optužnica protiv Dodika i Lukića pravni apsurd.

– Na osnovu toga što je predsjednik Republike Srpske potpisao ukaz i proglasio zakon ne može se utvrđivati postojanje krivične odgovornosti – rekao je Bukejlović.

Republika Srpska priprema podnošenje tužbe pred evropskim sudovima protiv nelegitmnog Šmita, a u taj postupak biće uključen i ugledni italijanski advokat Anđelo Tartalja.

Pred Sudom BiH za 22. novembar zakazan je glavni pretres u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića, optuženih za nepoštivanje odluka Kristijana Šmita.

Ostavite komentar