Burna rasprava Silajdžićeve i Dunovića o 1. martu i 9. januaru (VIDEO)

0
107

Burna rasprava pred kamerama između profesorke Sabine Silajdžić i poslanika DF-a u Predstavničkom domu PS BiH Milana Dunovića o 9. januaru i 1. martu, pokazala je da u Sarajevu ipak ima slobodnomislećih intelektualaca poput Silajdžićeve, koji na bazi istorijskih činjenica govore o tim datumima i ignorisanju volje srpskog naroda u BiH, ali i da ima Srba kojima je 9. januar omraženiji nego većini Bošnjaka.

Iskazano jedinstvo u obilježavanju Dana Republike u spomen na 9. januar 1992. godine kada je proglašena Republika srpskog naroda BiH, ne boli toliko političko Sarajevo koliko istup profesorke Sabine Silajdžić da je 1. marta iste godine pogažena volja srpskog naroda, piše RTRS.

Argumentovano, pred kamerama Fejs TV branila je stav da je 25. januara 1992. godine, tadašnja Skupština RBiH glasovima muslimana i Hrvata, ignorišući volju Srba, donijela odluku o referendumu.

Na Daunovićevo pitanje “da li su 1. mart i 9. januar u istoj ravni”, Silajdžićeva je odgovorila:

– 1. mart, 9. januar u mom srcu su ista ravan. Dakle, 9. januara i 1. marta donesene su odluke o sudbini ove zemlje, na isti način isti metod, jednostrano od strane srpskog naroda i jednostrano od strane druga dva naroda.

Čak i blagi pokušaj da se javnost upozna s razlozima koji su srpski narod s početka 90-tih bukvalno natjerali da na najave izlaska iz zajedničke države , odgovore Skupštinom srpskog naroda 9. januara, u Sarajevu je svetogrđe. Najžešći u kritikama je Srbin Milan Dunović, u ratu pripadnik tzv. ARBiH. Tvrdi da je 9. januara bila pobunjenička skupština dok je “25. januara Skupština RBiH u kojoj je bilo i Srba, donijela legitimnu odluku o referendumu”. Pravo srpskog naroda branila je jedna Bošnjakinja.

Pogledajte video:

Ostavite komentar