ČETVRTI PUT ZA DVIJE GODINE: Bugarska ide na izbore 2. oktobra

0
108

Nakon kolapsa koalicione vlade reformskog premijera Kirila Petkova u junu, bugarski predsednik Rumen Radev odredio je ponedeljak 2. oktobar kao datum održavanja četvrtih parlamentarnih izbora za manje od dve godine.

Radev je takođe imenovao bivšeg ministra rada Galaba Doneva za premijera prelazne vlade koja će obavljati poslove od 2. avgusta do formiranja nove vlade nakon izbora i najavio da će u utorak izložiti prioritete nove vlade, navodi se u saopštenju njegovog kabineta, prenosi Rojters.

Bugarska, članica Evropske unije, suočava se sa rastućom inflacijom, neizvesnim snabdevanjem prirodnim gasom i drugim efdektima rata u Ukrajini.

Imenovanje Doneva (55) za predsedničkog savetnika za socijalnu politiku smatra se nagoveštajem da će zaštita domaćinstava od rastućih cena energije i hrane biti prioritet za administrativnu administraciju.

To bi moglo uključivati napore za obnavljanje uvoza ruskog gasa, kao i popravljanje diplomatskih odnosa sa Moskvom koji su bili zategnuti tokom mandata vlade premijera Petkova.

(Agencije)

Ostavite komentar