Ćosić: U ponedjeljak dignimo glas za zaštitu Srpske i njenih institucija

0
45

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić pozivao je sugrađane da u ponedjeljak, 20. novembra, u što većem broju dođu na narodni skup “Branimo Srpsku” u Istočnom Novom Sarajevu i zajedno dignu glas za zaštitu Republike Srpske i njenih institucija, za slobodu i dostojanstvo srpskog naroda.

Ćosić je poručio da građani masovnim odzivom na skup pokazuju da će braniti Srpsku slogom, mudrošću i svim demokratskim sredstvima zasnovanim na pravima koja joj pripadaju po ustavnim rješenjima i Dejtonskom mirovnom sporazumu.

– Republika Srpska je, poput Kosova i Metohije, naša najskuplja riječ i niti ćemo je zaboraviti, niti ćemo je se odreći, niti će nam je iz života otrgnuti raznorazni stranci, njihovi poslušnici i sarajevski unitaristi koji moraju znati da ćemo se i kao narod i kao Republika pitati za sve u državnoj zajednici BiH, u ustavnom kapacitetu koji nam pripada i koji ne mogu okrnjiti – istakao je Ćosić.

Ćosić je napomenuo da su stanovnici ovog grada i cijele Sarajevsko-romanijske regije imali istorijsku ulogu u stvaranju Republike Srpske, kao i odbrani srpskog naroda i njegovih vjekovnih ognjišta tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, položivši ogromne žrtve na oltar srpstva i naše slobode.

Prema njegovim riječima, Srbi su se svojom sabornošću, patriotizmom, nepokolebljivom voljom i ljubavlju oduprli svim nastojanjima da ih različiti centri moći pretvore u obespravljenu manjinu na sopstvenoj zemlji i odvažno, noseći krst dostojanstva, časti i ponosa, izgradili sasvim novi grad koji je danas ukras i jedan od najvažnijih centara Republike Srpske.

– Kako tada, tako i danas u miru, ljudi ovog kraja stoje na istom braniku, svjesni da za Srbe nema slobode bez njihove države. Došao je trenutak da to jasno i glasno poručimo sa svenarodnog okupljanja pod sloganom `Branimo Srpsku` na kojem ćemo iznova pokazati da je Republika Srpska za nas svetinja i da su nadležnosti njenih institucija i njena imovina temelj opstanka srpskog naroda na ognjištima i kućni prag svih nas -naveo je Ćosić na “Fejsbuku”.

Narodni skup “Branimo Srpsku” biće održan u ponedjeljak, 20. novembra, u 19.00 časova u sportskoj dvorani na Trgu Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu.

Sa skupova koji su do sada održani u Bijeljini, Trebinju, Zvorniku, Doboju, Prijedoru, Gradišci i Derventi poručeno je da su građani odlučni u očuvanju Republike Srpske, njenih institucija i imovine.

Ostavite komentar