Čović uputio prijedlog Izbornog zakona; Objasnio kako bi se birali članovi Predsjedništva

0
44

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je nakon današnje sjednice Hrvatskog narodnog sabora rekao da je ostalim partnerima u vlasti na nivou BiH poslao prijedlog izmjena Izbornog zakona.

Taj prijedlog je uputio predsjednicima SNSD-a, SDP-a, NiP-a i NS-a.

Prema njegovim riječima, nakon posljednjeg sastanka stranaka, njemu je pripala obaveza da u jedan dokument sastavi ono što će odražavati ono što su dogovorili na tom sastanku.

Istakao je da se te predložene izmjene odnose na Centralnu izbornu komisiju, izbor članova Predsjedništva i tehnička izborna pitanja.

– Riječ je o prijedlogu iz Mostara od prije 10 dana sa kolegama iz “trojke” pod uslovom da se ne može promijeniti Ustav. Da napravimo promjene koje će odraziti odnos da nije dobro da jedan narod bira predstavnika drugom narodu. Ništa se ne mijenja u Republici Srpskoj, ni u Federaciji BiH pri izboru bošnjačkog člana Predsjedništva, ali smo dodali uslovnu kategoriju. To je da onaj ko bude prvoplasirani pri izboru hrvatskog člana, mora biti prvi u barem tri kantona od pet kantona (ZHK, HNK, SBK, Kanton 10 i Posavski). Ako ne bude u tri, onda bar u dva kantona. Ako ne bude u dva, barem da bude u jednom kantonu – obrazložio je Čović.

Kaže da bi taj kandidat morao biti prvi u tri kantona od pet kantona u kojima živi veći procenat hrvatskog stanovništva, “kako bi se spriječilo da 99% onih koji nisu Hrvati biraju člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda”.

Ostavite komentar