Čubrilović: Svi političari iz Srpske moraju se zalagati za njeno očuvanje

0
61

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović rekao je danas da nema sumnje da se Republika Srpska i BiH nalaze pred velikim izazovima jer je stanje teško kada je riječ o bezbjednosti i opštim političkim procesima u BiH i šire, te naglasio da se svi političari iz Srpske moraju svim silama uvijek zalagati za očuvanje i opstanak Republike Srpske.

– Јer samo je ona, Republika Srpska, garant opstanka našeg naroda u ovakvoj BiH – naglasio je Čubrilović u obraćanju tokom posebne sjednice Narodne skupštine na kojoj narodni poslanici razmatraju aktuelnu bezbjednosnu i političku situaciju u svijetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku.

On je istakao vrijednost Dejtonskog mirovnog sporazuma kao najboljeg alata za ravnopravnost srpskog naroda u dejtonskoj BiH.

Čubrilović je naveo da na bezbjednosnu situaciju utiču brojni faktori, a to su, između ostalih, nametnuta rješenja i suđenja, te donošenje pravila u institucijama koje žele da budu iznad zakona i ustava. On je dodao da je i ekonomska situacija neizvjesna, te da je više uzroka i razloga za navedeno stanje.

On je naglasio da politički akteri Republike Srpske moraju djelovati odgovorno i preduzimati sve što je u njihovoj moći i nadležnosti s ciljem da se napetosti prevazilaze ili makar smanjuju.

– Za dobrobit građana koji su nas birali i koje predstavljamo, za dobrobit i prosperitet svih naroda koji žive u BiH – istakao je Čubrilović.

Čubrilović je ukazao i na problem migranskog pitanja, navodeći da se sve veći broj migranata odlučuje da trajno ostane u BiH.

– To već sad znatno utiče na demografsku sliku i BiH na štetu domicilnog stanovništva – napomenuo je Čubrilović.

Navedena tačka dnevnog reda prijedlog je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsjednika Narodne skupštine Srpske Nenada Stevandića, predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića i srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Ostavite komentar