Cvijanović: Republika Srpska uvijek za dijalog i uvažavanje

0
73

U Istočnom Sarajevu održan je božićni prijem koji je organizovala srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Prijem je održan u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Tradicionalnom prijemu prisustvovali su brojni gosti i zvanici iz javnog, političkog i kulturnog života Republike Srpske, BiH, vjerskih zajednica, stranih ambasada i međunarodnih organizacija.

Obraćajući se zvanicama, Cvijanovićeva je istakla da nas upravo Božić podsjeća na temeljne vrijednosti koje su na tom putu neizostavne, a koje imaju koliko hrišćanski, toliko i univerzalni karakter.

Ona je istakla da vrijednosti poput ljubavi, tolerancije, milosrđa, solidarnosti, čovjekoljublja prevazilaze granice jedne religije ili kulture.

– One su zajedničke različitim kulturama i ljudima na svim stranama svijeta, bez obzira na boju kože ili vjersku i nacionalnu pripadnost. Afirmacija ovih vrijednosti ključna je za napredak i prosperitet višenacionalnih i multikonfesionalnih zajednica kakva je i BiH – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da nije tajna da narodi na ovom prostoru imaju različite poglede na prošlost, na sadašnjost, kao i na budućnost.

– Nije tajna da slavimo različite vjerske, a i nacionalne praznike, niti da ne postoji gotovo nijedan događaj iz prošlosti o kojem imamo jednak vrijednosni stav. To ne znači da pomenute razlike treba da budu podstrek za bilo kakve sukobe, već za dodatni nivo tolerancije i međusobnog razumijevanja – rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je naglasila da sudbina BiH leži u rukama njenih naroda i građana i da se problemi mogu prevazilaziti posvećenim radom, partnerstvom i saradnjom njenih institucija na svim nivoima vlasti bez namjere da neko nekome nešto uzurpira ili otme.

– Vjerujem i da mi koji ovdje živimo i institucije koje imamo treba da donose odluke, kreiraju, provode i upravljaju procesima koji će služiti na dobrobit građanima i Republike Srpske i Federacije BiH – rekla je Cvijanović.

Ako je grijeh to što ne želimo da o BiH odlučuju stranci, već narodi koji u njoj žive, rekla je ona, onda prihvatamo krivicu, ali ne i to da u 21. vijeku živimo u koloniji.

– Ako želimo da nas drugi poštuju, onda prije svega moramo da poštujemo sebe. Ukoliko sami pristajemo na gaženje dostojanstva, Ustava, vladavine prava, suvereniteta i sami negiramo sopstveni kapacitet, onda ne treba da nas čudi ako BiH niko u svijetu ne poštuje – istakla je Cvijanović.

Ona je naglasila da su dijalog i međusobno uvažavanje pretpostavka svake uspješne višenacionalne zajednice, te da tamo gdje nema razgovora i dogovora ne može biti ni održivih rješenja, niti dobrih rezultata.

Što se tiče Republike Srpske, istakla je ona, ruka je uvijek bila ispružena za dijalog sa partnerima iz Federacije BiH, a tako je i danas.

– Sve što želimo su mir i stabilnost, nesmetan ekonomski razvoj i puno uvažavanje ustavne i dejtonske pozicije Republike Srpske, FBiH i BiH. A kako nalaže univerzalno moralno pravilo, sve ono što želimo za sebe istovremeno želimo i svima drugima u BiH i ništa manje od toga – poručila je Cvijanovićeva.

Prijemu su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Radovan Višković, predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto, ministri u Savjetu ministara, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, članovi kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog i hrvatskog naroda, poslanici i delegati iz Republike Srpske, te ministri u Vladi Srbije.

Prisutni su bili i ambasadori Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov, Kine Đi Ping, te Mađarske Kristijan Poša, šef Delegacije EU Јohan Satler, predsjedica Federacije BiH Lidija Bradara, federalni premijer Nermin Nikšić, potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković, kao i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i načelnici opština iz Republike Srpske i direktori javnih institucija.

Prethodno je Cvijanovićeva, zajedno sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, razgovarala sa potpredsjednikom Vlade i ministrom odbrane Srbije Milošem Vučevićem.

Ostavite komentar