Cvijanović: Srbi jedan i nedjeljiv narod gdje god živjeli

0
75

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da zajedničkim obilježavanjem Dan Republike Srpske i Sretenja – Dan državnosti Srbije srpska dijaspora u Roterdamu na najljepši način svjedoči da su Srbi jedan i nedjeljiv narod, gdje god živjeli.

-Molitveno i saborno okupili smo se danas u Crkvi Svete Trojice u Roterdamu kako bismo obilježili Dan Republike Srpske i Sretenje – Dan državnosti Srbije. Zajedničkim obilježavanjem ova dva važna praznika za Srbiju i Srpsku, naši sunarodnici u Roterdamu na najljepši način svjedoče da smo jedan i nedjeljiv narod, gdje god živjeli – napisala je Cvijanovićeva na “Instagramu”.

Istakla je da je u Holandiji, kao i širom Evrope i svijeta, srpska zajednica okupljena oko crkve koja je najvjerniji čuvar srpskog identiteta, tradicije i običaja.

-Hvala našim domaćinima na pozivu. Uvijek sa velikim zadovoljstvom posjećujem naše ljude u inostranstvu, trudeći se da pružim što veći doprinos jačanju veza između dijaspore i institucija Republike Srpske – navela je Cvijanovićeva.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Srbija proslavlja Dan državnosti na Sretenje 15. februara.

Ostavite komentar