Cvijanović: U Srpskoj nema diskriminacije Bošnjaka

0
78

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je večeras u Banjaluci da u Srpskoj nema diskriminacije Bošnjaka, dok su u FBiH mnogi Srbi uskraćeni za elementarne stvari potrebne za život.

Cvijanović je istakla da je ponosna što u Republici Srpskoj svi mogu da žive ravnopravno i što se Bošnjacima ne prebrojavaju krvna zrnca.

– Činjenica je da ima daleko više povratnika Bošnjaka u Republiku Srpsku, nego Srba u FBiH. Ovo govori o nejednakom tretmanu i statusu – rekla je Cvijanović u Narodnoj skupštini Republike Srpske reagujući na tvrdnje samostalnog poslanika Ramiza Salkića da Bošnjaci u Srpskoj nemaju osnovna ljudska prava.

Ona kaže da Republika Srpska nema svoje Bošnjake u Vladi kako tvrdi Salkić.

– Kada je riječ o obrazovnom sistemu u Republici Srpskoj 2006. godine je uvedena nacionalna grupa predmeta za svu djecu. Učenici imaju besplate udžbenike koje finansira Vlada Srpske – podsjetila je Cvijanović.

Prema njenim riječima, srpska djeca u FBiH nemaju nacionalnu grupu predmeta i stvarno pravo da izučavaju srpski jezik.

– U FBiH još uvijek imate dvije škole pod jednim krovom u kome su djeca razdvojena po etničkoj pripadnosti. To ne postoji u Republici Srpskoj – kaže Cvijanović.

Kada je riječ o radikanom islamu u BiH, Cvijanovićeva je rekla da o tome pišu i zapadni mediji i organizacije i da se mora pričati o ovom problemu.

– Mediji iz FBiH problematizuju određene stvari i traže da me treba pozvati na saslušanje zbog navoda o radikalnom islamu. Imam tekstove zapadnih medija i organizacija o radikalnom islamu, daću im pa neka čitaju. Zašto zapadnjaci nedaju da u BiH zajedno rješavamo ove stvari – rekla je Cvijanović.

Ona je podsjetila da je nekoliko ministara bošnjačke nacionalnosti, među kojima su i ministri bezbjednosti u Savjetu ministara, sletjelo sa funkcije nakon što su im Amerikanci presreli komunikaciju koju su imali sa bezbjednosno interesantnim licima.

– To se dešavalo nakon onoga što je pravila Al kaida i dešavanja u Njujorku. Osim toga, kruže priče da je i Alija Izetbegović bio prisiljen da napusti politiku kada je utvrđeno da su teroristi koji su rušili kule u Njujorku imali veze sa BiH i da su bili u kampovima – rekla je Cvijanović.

Ostavite komentar