Cvijanović: Uspostaviti koordinatora za korištenje IPA sredstava

0
44

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović rekla je da se partneri u vlasti na nivou BiH na današnjem sastanku u Sarajevu nisu posebno određivali o pitanju uspostavljanja koordinatora BiH za korištenje IPA sredstava, ističući da Vlada Republike Srpske mora biti uključena u faze programiranja pomoći kroz ove fondove.

“Vlada Republike Srpske mora da bude uključena u te faze programiranja, apsorpcije pomoći i koordinacije svih aktivnosti, a isto tako i Kolegijum za evropske integracije koji je sastavni dio u okviru mehanizma koordinacije”, rekla je Cvinanovićeva na konferenciji za novinare nakon sastanka lidera parlamentarnih stranaka koje čine većinu na nivou BiH.

Prema njenim riječima, BiH u posljednje dvije godine na nelegalan način koristi sredstva kroz Instument pretpristupne pomoći /IPA/, jer ne postoji definisan sistem u okviru BiH.

“Ostao je naš dogovor ovdje da ćemo razgovarati i narednih dana, kako bismo došli do konkretnog zaključka ili uspostavljanja te strukture”, naglasila je ona.

Sastanku su prisustvovali predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, HDZ-a BiH Dragan Čović, te lideri “trojke” koju čine predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, Naroda i pravde Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto.

Ostavite komentar