Cvijanović: Ustavni sud BiH bez legitimiteta

0
120
Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da legitimnost Ustavnog suda BiH prestaje penzionisanjem Zlatka Kneževića, jedinog preostalog sudije iz Republike Srpske, te navela da je taj proces započeo još ranije, izmjenom pravilnika bez saglasnosti i prisustva svih sudija.

– Umjesto da štite Ustav i ustavna rješenja, oni su nastojali da kreiraju nešto drugo zaobilazeći redovne procedure. To su radili kao izvršioci onih koji žele da unitarizuju i centralizuju BiH i da na BiH prebace one nadležnosti koje po Dejtonu i Ustavu nije dobila –  istakla je Cvijanovićeva.

Dodaje da Ustavni sud nema legitimitet i kredibilitet da bi njihove odluke bile ispoštovane. Kaže, da u svakoj normalnoj zemlji u okviru Ustavnog suda treba da rade i da odlučuju kredibilni ljudi, koji neće biti u vezi ili pod uticajem političkih partija, stranaca i domaćih krugova moći.

– Kada takvi ljudi, koji poštuju Ustav, budu donosili odluke, onda će se one i poštovati, ali u BiH toga nema. Nema tog kredibiliteta. Zbog toga imamo mnogo neizvršenih odluka. To nas dovodi do toga da se vidi koliko su neprincipijelni oni koji insistiraju na poštovanju odluka Ustavnog suda. Imate desetine odluka u Federaciji i na nivou kantona koje su neizvršene ili su djelimično izvršene – naglasila je Cvijanovićeva.

Ističe da se pažnja usmjerava uvijek na političke odluke Ustavnog suda BiH, kakva je bila i ona o Danu Republike, ali se zaboravlja da je upravo taj sud još 2006. godine rekao da visoki predstavnik može biti samo neko ko je prošao proceduru imenovanja u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

– Ovaj čovjek koji je sada u BiH prima platu visokog predstavnika i nije prošao tu proceduru. Meni zvuči mnogo smiješno kada taj čovjek poziva nas da poštujemo odluke Ustavnog suda, a taj isti sud je rekao da bi bio visoki predstavnik mora proći proceduru imenovanja kroz Savjet bezbjednosti.

Cvijanovićeva je dodala da uprkos svim osporavanjima, građani će slaviti 09. januar.

– Uprkos pokušajima osporavanja proslave 9. januara, uvjerena sam da će građani i ove godine masovno podržati Dan Republike. To je naš zajednički praznik. Ovo nije nikakav inat, nije namjera da nekog isprovociramo ali jeste namjera da branimo sebe i svoj identitet. Da konačno braneći sebe i svoj identitet nikome ne mislimo i ne činimo loše – zaključila je Cvijanovićeva.

Ostavite komentar