Cvijanovićeva pred Savjetom bezbjednosti: Izuzetno dobra prilika da se čuje srpski glas

0
45

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sutra će se putem video linka obratiti na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Sjednica je zakazana na zahtjev Rusije, a glavna tema je situacija u BiH.

Željka Cvijanović u Njujorku će objasniti kako to Bošnjaci rezolucijom o Srebrenici krše Ustav i zakone BiH.

– Raduje me činjenica da će srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u sred Njujorka moći da kaže i iznese argumente vezano za ono što nas kao narod tišti i za sve neistine koje su drugi, zloupotrebljavajući svoju poziciju rekli o nama. Istovremeno, ja bih pozvao kolege iz opozicije koji sebe nazivaju muškarcima, da neke stvari uče upravo od gospođe Cvijanović, vezano za patriotizam i to da imate petlje da uradite jednu takvu stvar – rekao je ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Srđan Amidžić.

Ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija bez saglasnosti Predsjedništva BiH, i uz pomoć nekih zemalja, na dnevni red Generalne skupštine UN-a stavlja rezoluciju koja etiketira srpski narod. Zato je, kažu diplomate, važno da u Savjetu bezbjednosti čuju istinu.

– To je jedna izuzetno dobra prilika da se u svom ovom neredu koji je nastao u Ujedinjenim nacijama konačno čuje i srpski glas. Dakle, glas srpskog člana Predsjedništva koja konačno ima priliku da, u tako visokom tijelu kao što je Savjet bezbjednosti, ukaže da, kada je riječ o rezoluciji koja tretira BiH, jedino BiH nema saglasnost. I da gospodin Lagumdžija radi u potpunosti bez saglasnosti Predsjedništva BiH. I ta rezolucija nema ni legalitet ni legitimitet – kaže ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ.

– Imajući u vidu da je Predsjedništvo BiH jedino nadležno za vođenje spoljne politike, članovi Savjeta bezbjednosti će imati priliku da postave pitanja. Dakle, biće omogućeno da se konstatuje da to pitanje rezolucije o Srebrenici nije bilo na dnevnom redu i u tom kontekstu mora nešto da se definiše, da se završi na zakonit, pravilan način – kaže bivši ambasador BiH Borislav Marić.

Sjednica Generalne skupštine UN-a na kojoj se trebalo glasati o rezoluciji o Srebrenici, neće biti održana 2. maja.

Navodno, otkazana je zbog usaglašavanja teksta. U Republici Srpskoj i Srbiji kažu da su diplomatske aktivnosti urodile plodom.

Ostavite komentar