Dačić: Dan Republike – jedan od najvažnijih u srpskoj istoriji

0
38

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije poručio je da je 9. januar 1992., dan kada je nastala Republika Srpska jedan od najvažnijih u novijoj srpskoj istoriji.

Rekao je da je srpski narod, a ne neko drugi u njegovo ime, izabrao koji će dan da praznuje kao Dan Republike Srpske i da suprotstavljanje volji naroda znači nametanje.

“Upravo je Republika Srpska i sve što nju simbolizuje izraz otpora bilo kakvom nametanju srpskom narodu, a toga je bilo previše u prošlosti”, rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija bezrezervno poštuje svaku odluku srpskog naroda u Republici Srpskoj da odlučuje o svojoj sudbini i da se toga nikada neće odreći.

“Dan kada je nastala Republika Srpska, 9. januar, jedan je od najvažnijih dana u novijoj istoriji srpskog naroda i mi smo ponosni na taj datum, bez obzira gde živimo. I ove godine ćemo zajedno biti uz Republiku Srpsku na njen praznik naročito sada kada razni pritisci i osporavanja teže da razbiju naše nacionalno jedinstvo”, rekao je Dačić za Srnu.

On je takođe, povodom prijetnji i zahtjeva Kristijana Šmita da budu uhapšeni svi koji budu na proslavi Dana Republike u Banjaluci, ukazao da nijedno pitanje ne može da se riješi silom i represijom, a da onaj ko to zagovara ne radi dobro ni za BiH ni za Republiku Srpsku.

“Ne sećam se da je neki visoki predstavnik pretio tužilaštvom i policijom povodom bezbroj slučajeva direktnog rušenja Dejtonskog sporazuma na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, na sve pozive na ukidanje Republike Srpske, na otimanje ovlaštenja srpskom narodu koja mu pripadaju po Dejtonskom sporazumu”, kazao je Dačić.

Ostavite komentar