Dajte “Aluminu” radnicima pa ćete vidjeti kako se čuva fabrika

0
210

Radnici kompanije “Alumina” iz Zvornika, koja predstavlja motor privrednog razvoja istočnog dijela pa i cijele Republike Srpske, ne posustaju i najavljuju nastavak borbe za svoju fabriku, od koje živi cijela regija Birač, i na koju su naslonjene hiljade porodica, odnosno od čijeg uspjeha zavise desetine hiljada ljudi.

Oni su u proteklom periodu pokušavali da kupe državna potraživanja u stečajnoj masi Fabrike glinice “Birač” u stečaju, čija je “Alumina” kćerka firma, sa namjerom da na taj način pokušaju spasiti cjelokupnu kompaniju, jer istini za volju, “Aluminu” će najbolje sačuvati upravo njeni radnici i njihove porodice koje direktno zavise i koje bukvalno žive od “Alumine”.

Kada se sve sagleda, odnosno kada se u obzir uzmu svi dosadašnji događaji vezani za kupovinu tih potraživanja, očigledno je da je od mnoštva pristiglih, ponuda radnika “Alumine” da oni otkupe ta potraživanja najrealnija za svakog onog ko dobro misli ovoj uspješnoj fabrici, koja je jedan od najvećih potencijala domaće privrede.

Javnosti je dobro poznato da su radnici „Alumine“ u proteklom periodu u nekoliko navrata pokušali da kupe državna potraživanja, ali na kraju zbog nezakonite i netransparentne prodaje istih firmi „Pavgord“, radnici su ostali uskraćeni. Između ostalog, zbog nezakonitog postupka prodaje, više puta su održani protesti i izraženo nezadovoljstvo radnika. Pored te netransparentne prodaje, bilo je pokušaja i u ranijem period od strane raznih mešetara da se dočepaju imovine ovog privrednog giganta, ali su na sreću po radnike, “Aluminu” i privredu Republike Srpske, ti pokušaji ostajali bezuspješni.

Ono što je sada najznačajnije je da, i pored izvršene netransparentne prodaje i izvršene uplate novca od strane firme “Pavgord” za ta potraživanja, radnici i dalje ne posustaju i ne žele da odustanu od svojih zahtjeva, smatrajući da su oni ti kojima treba dati pravo preče kupovine, jer su zajedno sa menadžmentom i Vladom Republike Srpske, uspjeli sačuvati i povećati proizvodnju “Alumine” u svim teškim i izazovnim godinama iza nas. Koliko su radnici “Alumine” odgovorni i riješeni da stave tačku na dugogodišnji problem koji pritišće njihovu kompaniju, pokazuje i njihova odlučnost da u cijelosti otkupe državna potraživanja, a za to su spremni i da se kreditno zaduže, jer su obezbijedili dovoljan broj kreditno sposobnih radnika. Ipak, nekome očigledno nije bilo stalo do radnika i njihovih želja pa njihova čak i bolja ponuda, od one koja je navodno prihvaćena, nije prošla. Radnici smatraju da je svako opravdavanje te nelegalne, nezakonite i netransparentne prodaje samo u interesu male grupe ljudi, koja zanemaruje opšte interese i opstanak naroda regije Birač, te da je to bio loš potez prema radnicima „Alumine“, kao i prema građanima Zvornika i šire.

Ipak, u ovom slučaju moglo bi doći do obrta, jer slijede dugi sudski postupci, u kojim će se pokušati dokazati da je prodaja potraživanja firmi “Pavgord” bila nezakonita. Zato bi najbolje rješenje bilo da se nadležne institucije u Republici Srpskoj uključe u borbu za “zdravu Aluminu”, za nastavak njenog rasta i privrednog uspjeha, odnosno da preispitaju svoje odluke i raspetljaju ovu zamršenu situaciju, te pomognu da se uz pomoć radnika “Alumine” koji joj jedini i najiskrenije misle dobro, ubrza dugo željeni završetak stečaja Fabrike glinice „Birač“ i spasu proizvodnja i radna mjesta u “Alumini”.

A koliko je to značajno, dovoljno govori nekoliko činjenica, a to je da “Alumina” danas predstavlja jednu od najuspješnijih kompanija u RS i BiH, koja širi proizvodnju, povećava investicije i broj zaposlenih i osvaja nova tržišta svojim proizvodima, ali i redovno izmiruje svoje obaveze prema poslovnim partnerima i državi. Pored toga, „Alumina“, uprkos svim poteškoćama i problemima koji prate poslovni ambijent i kretanja u globalnoj svjetskoj ekonomiji, i u ovoj godini nastavlja sa pozitivnim poslovanjem. Obezbjeđeno je redovno odvijanje procesa proizvodnje u „Alumini“,  uredno servisiraju sve svoje finansijske obaveze, te su sačuvali itekako probirljiva i zahtjevna tržišta svojih proizvoda, čemu u prilog ide i stalni trend pozitivnih poslovnih rezultata. Ovim je „Alumina“, po ko zna koji put, pokazala da je privredni gigant, pokazala je svu snagu ovog uspješnog kolektiva, odnosno koliko je ova kompanija jaka i spremna da se prilagodi novonastalim okolnostima. Takođe, nastavljen je razvoj fabrike, prije svega kroz novu paletu proizvoda, pokazujući da kriza može biti čak i šansa za „Aluminu“, koja s pravom nosi epitet jednog od nosilaca razvoja privrede Republike Srpske.

Republiko Srpska, čuvaj “Aluminu”, to je biser koji ne smijemo izgubiti.

(N.Sp.)

 

Ostavite komentar