Danas Dan slobode medija, evo šta su zvaničnici Srpske poručili novinarima

0
55

Danas je Dan slobode medija koji ima za cilj podizanje svijesti o značaju slobode i nezavisnosti medija.

Svjetski dan slobode medija prvi put je obilježen 3. maja 1994. godine. Organizacije za zaštitu ljudskih prava i udruženja novinara smatraju da se situacija sa slobodom medija posljednjih godina pogoršala.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je da je Srpska, kao demokratsko društvo, stvorila uslove za rad svih medija cijeneći važnosti slobode izražavanja, ulogu i značaj medija, kao i pravovremeno informisanje javnosti u savremenom svijetu.

“Institucije Srpske će nastaviti u potpunosti podržavati profesionalne medije kako bi im se obezbijedio bolji položaj i povoljniji uslovi rada. Čestitam vam ovaj dan, uz želju za mnogo uspjeha na profesionalnom i ličnom planu”, navodi se u Dodikovoj čestitki povodom Međunarodnog dana slobode medija.

Zahvalio se svim medijskim radnicima koji prate aktuelna dešavanja, te pružaju, objektivne i pouzdane informacije.

“Slobodni i objektivni mediji, posvećeni istini i pravdi, tačnom i pravovremenom informisanju javnosti o svim važnim događajima jedan su od najvažniji stubova svakog demokratskog društva”, navodi se u čestitki predsjednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića.

Dodaju smo ponosni na činjenicu da Republika Srpska i njene najviše institucije u potpunosti poštuju slobodu i nezavisnost medija, zagarantovane zakonom i Ustavom. Naglasio je da je Narodna skupština Republike Srpske uvijek otvorena za saradnju sa medijima, podržavajući profesionalno i objektivno novinarstvo.

“U ime Vlade Republike Srpske i svoje ime, povodom 3. maja – Međunarodnog dana slobode medija, upućujem vam iskrene čestitke, sa željom da nastavite da profesionalno i objektivno izvještavate javnost o najvažnijim pitanjima iz naše društvene stvarnosti. Slobodni, nezavisni i profesionalni mediji važan su faktor svakog društva, a novinarska profesija jedan je od glavnih stubova razvoja demokratije”, navodi se u čestitki premijera RS Radovana Viškovića i dodaje da su mediji ogledalo društva i slika javnosti, ali i pokretači društvenih promjena.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović naglasila je veoma važnu ulogu medijske zajednice u izgradnji svakog demokratskog i slobodnog društva

“Zadatak medijskih radnika je da profesionalno obavljaju svoj posao u najboljem interesu javnosti i građana, a društva u cjelini da unapređuje ambijent i stvara klimu za njihov nesmetan rad i omogući što viši stepen medijskih sloboda”, navodi se u njenoj četitki.

Ona je medijiskim radnicima zaželjela bolji materijalni, profesionalni i ukupni društveni položaj.

Ostavite komentar