Davidović: Problem političkog predstavljanja Srba u FBiH

0
146

Predsjednik Centra za podršku povratnicima u Unsko-sanskom kantonu i savjetnik predsjednika Republike Srpske Nemanja Davidović rekao je da Srbi u Federaciji BiH imaju problem legitimnog političkog predstavljanja.

On je istakao da je ovaj problem vidljiv u svim kantonima, dodajući da bi izmjenama Izbornog zakona mogao biti riješen ukoliko bude postojala volja za to.

– Ako Bošnjaci mogu da biraju svoje predstavnike, ako se Hrvati bore za to, ne vidim razlog zašto Srbi u FBiH ne mogu da biraju svoje predstavnike – rekao je Davidović.

On je istakao da u FBiH ima ispod dva odsto Srba.

– Ako se nastavi ova tendencija, pitanje je da li će ih za 40, 50 godina uopšte biti – rekao je Davidović za RTRS.

Davidović, koji je i predsjednik Opštinskog vijeća u Bosanskom Petrovcu, rekao je da je u ovoj opštini položaj srpskog naroda zadovoljavajući i da postoji dobra saradnja Srba i Bošnjaka.

Davidović je najavio da će Centar za podršku povratnicima u USK, uz podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, realizovati nabavku i podjelu grla sitne stoke, kao i da će biti riješen problem vodosnabdijevanja u Krnjeuši.

Kada je riječ o posjeti američkog ambasadora Majkla Marfija Bosanskom Petrovcu, Davidović je rekao da nije bio pozvan na sastanak u opštinskoj upravi.

– Marfi je proteklih dana posebno isticao da je prijatelj svim narodima u BiH. Ako sam ja bio višak, to razumijem, ali sam mislio da će bar neko od Srba biti dio delegacije koja će dočekati ambasadora, međutim, ni to se nije desilo – rekao je on.

Kada je riječ o procesu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića pred Sudom BiH, Davidović je rekao da je apsurdno pozivati na odgovornost one koji su radili svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonom, dok u FBiH istovremeno nepoštovanje Ustava prolazi nekažnjeno.

– Niko ne spominje odluke Ustavnog suda BiH koje niko u FBiH ne poštuje – rekao je Davidović.

Govoreći o sankcijama porodici Dodik, Davidović je rekao da je to novi pokušaj pritiska na predsjednika Srpske, poručujući da porodica nijednog političara ne smije i ne može biti dio rasprava, a kamoli sankcija.

Ostavite komentar