Debevec molio sudsko vijeće: Pustite me iz pritvora, odredite mi mjere zabrane

0
84

U Sudu BiH je završeno ročište suspendovanom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem šefu OBA Osmanu Mehmedagiću Osmici.

Odbrane Mehmedagića i Debevca su tražile mjere zabrane, dok je Tužilaštvo BiH tražilo produženje pritvora za još dva mjeseca. Odluku će Sudsko vijeće donijeti u zakonskom roku.

Advokat Debevca Tatjana Savić je kazala da se ne radi o proširenju istrage nego činjeničnog opisa, piše Glas Srpske.

Ranko Debevec se obratio sudskom vijeću kojim predsjedava sudija Braco Stupar te kazao da mu se, između stalog, stavlja na teret saslušanje supruga njegove sekretarice Jasne Kulin.

– Tog čovjeka sam jednom u životu vidio, nemam nikakve veze s tim čovjekom, niti ikakvu komunikaciju. Molim vas da zaustavite igranje s mojom sudbinom i slobodom, to je apsurdni svjedok koji nema nikakve veze sa mnom. Molim vas da zaustavite agoniju s pritvorom i da mi se odrede mjere zabrane i da se poštuju moja ljudska prava. Nikakvu komunikaciju ni sa kim nemam, niti mogu imati, a Tužilaštvo navodi kako sam bio utjecajna osoba. Nisam više nikakva uticajna osoba u pravosuđu, mogu samo bježati od mene i zato molim da se poštuju moja ljudska prava. Zbog muža sekretarice Jasne Kulin moram biti u pritvoru – rekao je Debevec, prenosi Avaz.

Prethodno je tužilac Bojana Jolović kazala, obrazlažući prijedlog za produženje pritvora Ranku Debevcu, suspendovanom predsjedniku Suda BiH i Osmanu Mehmedagiću Osmici, bivšem direktoru OBA, da su svjedoci potvrdili da je u Sudu BiH bez evidentiranja izdato blizu 60 naloga, prema OBA, za prisluškivanje, kao i da su oni zatim po nalogu predsjednika Suda BiH uništeni.

“Nijedan od tih naloga nije u posjedu Suda. Čudno je da se ti nalozi ne čuvaju na Sudu nego su izneseni u privatnu kuću uposlenice Suda BiH, a po nalogu Debevca, ona ih je iznijela s oznakom povjerljivo. Znači, bez kontrole su izneseni u privatnu kuću i na kraju uništeni. Zašto bi neko naložio nezakonito uništenje akata ako se sve radi po zakonu”, rekla je Jolovićeva, na ročištu u Sudu BiH, a koji će naknadno odlučivati o prijedlogu Tužilaštva BiH da osumnjičeni iza brave ostanu još dva mjeseca.

Ostavite komentar