Dodik: Američka ambasada i njen ambasador nisu ovlašćeni da u ime BiH i njenih naroda dogovaraju rješenja

0
80

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Američka ambasada i njen ambasador nisu ovlašćeni da u ime BiH i njenih naroda pregovaraju i dogovaraju bilo kakva rješenja.

– Njihovo uplitanje u rad pravosudnog sistema, kao i njihova uloga u političkim procesima su očigledni. Bez ikakve zadrške daju upute pravosudnim institucijama kako će obavljati svoj posao – rekao je Dodik, komentarišući saopštenje Ambasade SAD u Sarajevu.

Kaže da su se iz Brisela posljednjih mjeseci čule razne kontradiktornosti.

– Јedan dan su izražavali podršku jednom rješenju, da bi drugog dana kritikovali isto. Nismo spremni da dopustimo da Marfi, koji je navodno američki ambasador, u naše ime vodi procese i preko nekog Šmita donosi odluke koje jedino mogu donijeti izabrani predstavnici naroda. Briselska administracija treba da pokaže da je istina da želi suverenu BiH i da prestane da slijedi suludu Marfijevu priču. Nismo spremni dopustiti da se neko igra s nama i eksperimentiše s pravom, zakonima i Ustavom – naveo je Dodik.

Dejtonski sporazum je kaže, činjenica koju niko ne može osporiti ili oblikovati onako kako bi to želio.

– Druge zemlje neka u svojoj kući raspakuju i oblikuju zakone, pravo i pravdu. BiH je rekla sve što je imala. Dolazi neko novo vrijeme i pitanje je dana kada ćemo gledati neku novu međunarodnu politiku. Marfi i smutljivci slični njemu, koji su se upustili u kriminalne aktivnosti sa Šmitom, ne mogu ovdje sprovesti ono što rade u Federaciji. Vlast u Srpskoj vodi odgovornu politiku i ima mogućnost za donošenje odluka i rješenja kojima će zaštititi prava svog stanovništva i zaštititi Srpsku – kaže Dodik.

Mogu da šalju koga hoće, ali to kako navodi “neće riješiti nijedan problem u BiH”.

– Politika miješanja u unutrašnja pitanja zemlje koja bi trebalo da bude suverena je neprijateljska i njihova podrška rješenjima kojima se staje na stranu jednog naroda vodi destabilizaciji ne samo BiH, nego i cijelog regiona – istakaoje Dodik.

Ostavite komentar