Dodik: Američko nametanje rješenja putem Šmita poremetilo odnose u BiH

0
66

Situacija u BiH je stabilna i bezbjednosna situacija nije ugrožena, to je potvrdio i general-major EUFOR-a Laslo Štic, ipak američko nametanje rješenja u vidu posljednjeg nelegalnog intervenisanja Kristijana Šmita je poremetilo odnose u BiH i dovelo do zastoja u funkcionisanju BiH, jer bošnjački faktor ne pokazuje spremnost da se odrekne udovoljavanja strancima, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Amerika, Britanija i Njemačka imaju svoje viđenje BiH, koje je antidejtonsko i antiustavno, i niko u Srpskoj neće dozvoliti da jedna takva kolonijalna perspektiva BiH postane realnost. Prijete ne samo sankcijama, nego i vojnim djelovanjem s ciljem podizanja tenzija, kako bi se duboko usadio strah narodu da će Amerika opet pokazati svoju silu ako se ne “popravimo” – navodi Dodik na društvenoj mreži “Iks”.

Dodik ističe da rušenje dogovora u BiH odgovara Bošnjacima i Amerikancima.

– Nakon svake intervencije možemo čuti šampione “trojke” kako to podržavaju ili neuravnoteženog Heleza kako pravi dronove o kojima niko u BiH ništa ne zna. Možda pravi igračke i zamajava kompletnu javnost, ali činjenica je da njegove prijetnje i blebetanja nisu bezopasni jer podižu tenzije i stvaraju strah kod lokalnog stanovništva – ističe Dodik.

Kako on navodi, Srpska se uvijek zalagala za mir i stabilnost, kao i za mirna rješenja.

– To je naše trajno opredjeljenje. Svaka prijetnja i zveckanje oružjem dolaze iz Federacije i to smo toliko puta čuli od svih njihovih predstavnika, pa čak i onih vjerskih. Ono što nismo čuli su reakcije stranaca na njihovo ponašanje. To nas ne iznenađuje jer je jednostran pristup njihov način djelovanja – napominje Dodik.

Dodaje, da se Evropa i cijeli svijet danas se suočavaju s ozbiljnim prijetnjama.

– Terorizam je nešto o čemu se više ne može ćutati i zabrinjavajuća je tišina stranih zvaničnika na izjave Bošnjaka koji su u ratnim godinama bili povezani s radikalnim islamistima, a za neke ne možemo reći da to nije slučaj i danas. Njihovo nereagovanje ima za cilj da zapali Balkan. Mada, ne možemo biti sigurni da oni ne žele upravo to, jer tako se i njihovo prisustvo zadržava u BiH te se preko naših leđa nastavljaju ratovi s Rusijom – zaključuje Dodik.

Potvrđuje, da niko  neće ukidati Srpsku, niti će tako nešto proći.

– Srpska će dati odgovore na sve napade i prijetnje, ali i pokazati odlučnost da se odupre svemu što je pred nama. Zajedno sa Srbijom, naći ćemo način da se zaštiti srpski narod – napominje Dodik.

Ostavite komentar