Dodik: BiH prestaje da živi nakon donošenja rezolucije

0
54

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je 2. maj, kada je planirana rasprava o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, dan kada suštinski prestaje da živi BiH.

– Mi živimo s ljudima koji nama kače da je srpski narod `genocidan`. To nećete doživjeti, bar od mene. Možda griješim, ali ja tako živim i tako osjećam – istakao je Dodik.

On je naveo da se od sada ne razgovara na nivou BiH na način kako je to bilo ranije i dodao da nije riječ o opstrukciji, već je takvim ocijenio potez ambasadora u UN Zlatka Lagumdzije koji je ignorisao stav Predsjedništva BiH prilikom podnošenja zahtjeva za raspravu o rezoluciji.

– Šta misle dokle će moći ovako? Ovo vam sigurno nećemo oprostiti! Nećemo da živimo s vama u istoj državi, svidjelo se to vama ili ne – naglasio je Dodik.

Dodik kaže da nigdje neće ići iz BiH, kako to priželjkuju političari u Federaciji BiH, ali da ga neće ni zatvoriti kao što najavljuju.

– Ja ću ostati u Republici Srpskoj i vodiću Srpsku dok narod glasa za Milorada Dodika. Kada ne bude glasao, ja ću poštovati onog koga izabere narod. Možda se neću slagati sa njihovim politikama, ali ću poštovati volju naroda – istakao je Dodik.

Dodik je naveo da stranke “Trojke” sada imaju kao neku podršku međunarodnog faktora.

– Ipak, uvijek je najvažnija stvar unutrašnja podrška. Ono što sada čine je da pokazuju spremnost na ustupke da bi ostali u vlasti, ali mi ne funkcionišemo na principu ustupaka, nama to ne treba – rekao je Dodik.

Dodik je pojasnio da se to odnosi i na Izborni zakon i Zakon o Sudu i da su to ključna pitanja za funkcionisanje BiH.

– Izgubili su sve mogućnosti da se s njima pregovara. Nema ni potrebe da se oko toga pregovara – rekao je Dodik.

On je ukazao i na neistine zvaničnika zaduženih za inostranu politiku SAD, koje iznose protiv njega s posebnim osvrtom na izborni proces.

Sadašnja američka administracija zlo za Srpsku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Srnu da su za razvoj geopolitičke situacije u svijetu ključni izbori u Sjedinjenim Državama, navodeći da je sadašnja američka administracija zlo za Srpsku.

– Kad god su na vlasti u SAD bile demokrate mi smo loše prošli. Oni imaju svoje narative i nama odgovara da pobijedi /Donald/ Tramp. Pozivam sve Srbe koji glasaju u SAD da glasaju za Trampa, jer tako će nam najbolje pomoći i napraviće najmanju grešku – poručio je Dodik iz Sankt Peterburga.

Dodik smatra da će Amerika nesumnjivo ostati Amerika, ali da istorija odnosa pokazuje da kad god su republikanci bili na vlasti, Srbi su ovdje imali manje problema.

– Uvijek ostaju ti nižepozicionirani ljudi `duboke države`, ali i to smo naučili. Evo /Majkl/ Marfi je kao američki ambasador prošao bos po trnju. Mi ćemo sjesti sutra sa Amerikancem koji će doći poslije njega i jasno dati do znanja da prvo moraju da prestanu satanizovati Srbe i Srpsku, vratiti se na Ustav i ukinuti sankcije koje su uveli, jer je to hibridni rat protiv nas – naglasio je Dodik.

Ako ne pristane na to, naveo je Dodik, Republika Srpska neće ni sa njim razgovarati, već će čekati nekog drugog.

Dodik je napomenuo da geopolitički gledano svijet više nije isti, da je u neredu i, kako teoretičari geopolitike navode, više ne postoji jedan centar moći.

– SAD, koje su prije 10,15 godina bile centar finansijske, političke, vojne i svake druge moći danas to više nisu. Ostala je samo vojna moć koju ima Amerika. Tu je i proces dedolarizacije ili kraja globalne moći SAD. Taj proces će se završiti onog trenutka kada se multipolarni svijet institucionalno organizuje – istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je kao primjer naveo Šangajsku organizaciju za saradnju, BRIKS i razne druge regionalne i globalne asocijacije koje polako jačaju i prave pandane.

– Zemlje BRIKS-a su po proizvodnji pretekle G7 najrazvijenijih zemalja svijeta. Rusija je danas peta ekonomija svijeta, a za nekoliko godina biće četvrta – dodao je Dodik.

Dodik je ukazao da se gubi moć velikih kolonijalnih zemalja koje danas nisu u prvih pet najjačih ekonomija svijeta.

Ostavite komentar