Dodik: Bogato nasljeđe Svetog Save jedini način kako vaspitavati mlade

0
31

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je u čestitki povodom školske slave Svetog Save da bogato nasljeđe koje je ostavio ovaj srpski svetitelj predstavlja jedini ispravan i istinski način života u kome treba vaspitavati mlade naraštaje i buduća pokoljenja.

Predsjednik Republike čestitao je školsku slavu svim učenicima i prosvjetnim radnicima, kao i zaposlenima u prosvjeti i obrazovanju uz želju da Savindan prosvjetnim radnicima donese uspjeh u svakodnevnom radu, a đacima dodatnu motivaciju za sticanje novih znanja, piše RTRS.

Dodik je istakao da su prosvjetiteljske vrijednosti Svetog Save ostale trajno nadahnuće i uzor prošlim i budućim generacijama koje teže duhovnim i moralnim istinama i biraju put znanja.

– Bogato nasljeđe koje nam je ostavio Sveti Sava predstavlja jedini ispravan i istinski način našeg života u kome treba vaspitavati mlade naraštaje i buduća pokoljenja. Stoga izražavam posebnu podršku i poštovanje svim prosvjetnim radnicima za njihov veoma plemenit i odgovoran posao i obrazovanje naše djece – naveo je Dodik u čestitki.

Uz želju da djela i vrijednosti koje je utkao srpski prosvjetitelj budu podsticaj za sve, naročito za mlade ljude, Dodik je u čestitki poželio da u duhu svetosavlja proslave ovaj veliki praznik.

Srpska pravoslavna crkva sutra proslavlja Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva.

Savindan se obilježava u svim školama u Republici Srpskoj i Republici Srbiji kao školska slava.

Sveti Sava, prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvjetitelj, bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava.

Ostavite komentar