Dodik: Današnji sastanak partnera na nivou BiH posljednji pokušaj stabilizacije

0
41

Danas ćemo, u još jednom pokušaju da damo šansu evropskom putu BiH, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu organizovati sastanak partnera u vlasti na zajedničkom nivou, rekao je predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik je rekao da će se sastati lider HDZ-a BiH Dragan Čović, srpska i bošnjačka strana.

Dodik je na društvenim mrežama naveo da je ovo posljednji pokušaj stabilizacije prije nego što bi se to partnerstvo moglo raspasti, dodajući da očekuje da riješe probleme zastoja u radu Doma naroda, koji je blokiran od strane Bošnjaka koji su napustili i time blokirali rad ovog naroda.

– Da riješimo pitanje nelegalnog visokog predstavnika i njegovih odluka, da ih suspendujemo, i da se dogovorimo da u što hitnijem roku, a to je već moguće sutra, na Predstavničkom domu donesemo zakon o izborima, koji bi utvrdio sve ono što je normalno za jednu zemlju, a to su tehnički nivoi – istakao je on.

Dodik je rekao da se mora razvlastiti Centralna izborna komisija, koja je odlukama nelegalnog Kristijana Šmita previše dobila na značaju.

– Moraju se racionalizovati troškovi u vezi s izborima i mora se obezbijediti da zastupljenost naroda, konstitutivnih naroda, bude vidljiva u zbornim komisijama, kako to predviđaju Ustav i zakon. Očekujem da ćemo sve to razmatrati danas na sastanku. Ukoliko ne bude dogovora, više nisam siguran koliko to partnerstvo ima smisla – istakao je Dodik.

Nakon nekoliko dogovora i onoga što su razvalili stranci, prije svega američki ambasador Marfi, kaže Dodik, blokiran je kompletan evropski put.

– Јedan optimizam koji smo imali je ustuknuo i ne možemo da se krećemo dok ne riješimo uzroke tog zastoja. A to je, prije svega, nelegalni Šmit, koji nastavlja da ruši evropsku perspektivu BiH – zaključio je Dodik.

Ostavite komentar